Aanpassing: Pierre Dewaele

Aids, een nieuw geneesmiddel om therapieresistentie te overwinnen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00
-A +A

Resistentie tegen geneesmiddelen wordt een alsmaar groter probleem bij aids. Gelukkig is er nu een nieuwe generatie van geneesmiddelen, waaronder T20. De resultaten van de klinische studies blijken zeer bemoedigend te zijn en in Colorado werd gestart met de productie ervan op grote schaal.

Met een behandeling van twee of drie verschillende geneesmiddelen (bi- of tritherapie) kan de levensverwachting van aidspatiënten aanzienlijk worden verlengd. Maar de resistentie tegen die geneesmiddelen neemt duidelijk toe. Wereldwijd wachten dan ook 40.000 mensen op een nieuw geneesmiddel dat hen weer hoop kan geven. De resultaten die in mei 2002 op het congres voor oncologie in Orlando, Verenigde Staten, werden voorgesteld, wijzen erop dat een nieuwe generatie van geneesmiddelen aan die verwachtingen zou kunnen voldoen.

De progressie van de ziekte blokkeren

De meeste geneesmiddelen tegen aids blokkeren de replicatie van het virus (het maken van een identieke kopie van het genetisch patrimonium van het virus vooraleer het zich vermenigvuldigt) en de vermenigvuldiging van het virus (reproductie van het virus in duizenden kopieën die op hun beurt andere gezonde cellen kunnen besmetten). T20, koploper van deze nieuwe generatie geneesmiddelen, voorkomt dat het virus de cel kan binnendringen. Zodoende voorkomt T20 besmetting van nieuwe cellen en evolutie van de ziekte.

Moeilijk te produceren

Volgens de eerste studies blijkt T20 zeer doeltreffend te zijn. Twee injecties per dag gedurende enkele weken volstaan om het aantal virussen in het bloed sterk te verminderen. T20 kan echter nog niet op grote schaal worden toegepast. De belangrijkste reden daarvan is dat de productie zeer moeilijk is. De scheikundige formule is zeer ingewikkeld en de productie vereist 106 stappen, terwijl 10 stappen volstaan voor de klassieke geneesmiddelen. Toch zou binnenkort (begin juli) met de productie worden gestart in de fabriek van de laboratoria Roche in Denver (Colorado, Verenigde Staten).

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00 Congres van de American Society of Clinical Oncology, 18 mei 2002. Orlando, Verenigde Staten Le Quotidien du Médecin van 31 mei 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aids: meer gevallen bij hetero's dan bij homo's! Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Het aids-virus woedt nog steeds, maar de getroffen bevolkingsgroepen zijn geëvolueerd. Zo worden in Europa vandaag vooral hetero's besmet, en ook het percentage besmette vrouwen stijgt.

AIDS: 38 miljoen patiënten! Geüpdatet op 27/07/2004 - 00h00

Volgens het nieuwe wereldrapport van UNAIDS waren in 2003 38 miljoen mensen besmet met het aids-virus en waren er tussen 2001 en 2003 5 miljoen nieuwe besmettingen, het hoogste cijfer sinds het begin van de epidemie. Andere verontrustende vaststellin...

Wereld Aids Dag: Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Het aantal HIV-positieve personen in de wereld werd in 2001 geraamd op 40 miljoen. Dit jaar zullen er 5 miljoen nieuwe gevallen bijkomen. Zoals elk jaar is 1 december Wereld Aids Dag, met als thema: 'Stigmatisatie en discriminatie'.

Aids: dalende trend! Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid heeft een nieuw rapport gepubliceerd over infecties veroorzaakt door het humane immunodeficiëntievirus (HIV) dat aids veroorzaakt. In België zijn sinds het begin van de epidemie meer dan 15.300 m...

Meer artikels