• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Aids, een nieuw geneesmiddel om therapieresistentie te overwinnen

Aids, een nieuw geneesmiddel om therapieresistentie te overwinnenResistentie tegen geneesmiddelen wordt een alsmaar groter probleem bij aids. Gelukkig is er nu een nieuwe generatie van geneesmiddelen, waaronder T20. De resultaten van de klinische studies blijken zeer bemoedigend te zijn en in Colorado werd gestart met de productie ervan op grote schaal.

Met een behandeling van twee of drie verschillende geneesmiddelen (bi- of tritherapie) kan de levensverwachting van aidspatiënten aanzienlijk worden verlengd. Maar de resistentie tegen die geneesmiddelen neemt duidelijk toe. Wereldwijd wachten dan ook 40.000 mensen op een nieuw geneesmiddel dat hen weer hoop kan geven. De resultaten die in mei 2002 op het congres voor oncologie in Orlando, Verenigde Staten, werden voorgesteld, wijzen erop dat een nieuwe generatie van geneesmiddelen aan die verwachtingen zou kunnen voldoen.

De progressie van de ziekte blokkeren

De meeste geneesmiddelen tegen aids blokkeren de replicatie van het virus (het maken van een identieke kopie van het genetisch patrimonium van het virus vooraleer het zich vermenigvuldigt) en de vermenigvuldiging van het virus (reproductie van het virus in duizenden kopieën die op hun beurt andere gezonde cellen kunnen besmetten). T20, koploper van deze nieuwe generatie geneesmiddelen, voorkomt dat het virus de cel kan binnendringen. Zodoende voorkomt T20 besmetting van nieuwe cellen en evolutie van de ziekte.

Moeilijk te produceren

Volgens de eerste studies blijkt T20 zeer doeltreffend te zijn. Twee injecties per dag gedurende enkele weken volstaan om het aantal virussen in het bloed sterk te verminderen. T20 kan echter nog niet op grote schaal worden toegepast. De belangrijkste reden daarvan is dat de productie zeer moeilijk is. De scheikundige formule is zeer ingewikkeld en de productie vereist 106 stappen, terwijl 10 stappen volstaan voor de klassieke geneesmiddelen. Toch zou binnenkort (begin juli) met de productie worden gestart in de fabriek van de laboratoria Roche in Denver (Colorado, Verenigde Staten).

Artikel gepubliceerd door op 10/06/2002

Bronnen: Congres van de American Society of Clinical Oncology, 18 mei 2002. Orlando, Verenigde Staten Le Quotidien du Médecin van 31 mei 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden