Aids: een molecule op maat uit chemische synthese

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/12/2004 - 00h00
-A +A

Na genetische engineering draagt nu ook chemische engineering zijn steentje bij tot aids-bestrijding. Zo werd er onlangs een volledig synthetische molecule geproduceerd op maat om te verhinderen dat het aids-virus binnendringt in de cellen. Ze bleek nagenoeg 100 % doeltreffend bij muizen en zou binnenkort ook getest worden bij de mens.

Deze molecule, PSC-Rantes genoemd, werd volledig geproduceerd door chemische synthese. Ze is vijftig keer doeltreffender dan de al beschikbare vergelijkbare moleculen. Terloops: er zijn al heel wat natuurlijke substanties geïdentificeerd die de toegang van het aids-virus (HIV) tot de cellen kunnen blokkeren. Alleen hebben ze nog nooit een therapeutisch effect gehad. Vandaar dat er gelijkaardige stoffen zijn geproduceerd via genetische engineering; ze bestaan uit een combinatie van natuurlijke deeltjes. Hun activiteit is sterker dan die van de natuurlijke substanties en verhindert dat het HIV-virus kan doordringen in de cellen. Daarnaast zijn onderzoekers er dankzij de nieuwste chemische synthesetechnieken in geslaagd om een andere, volledig synthetische molecule te ontwikkelen met ietwat andere eigenschappen, die maar liefst bijna vijftig keer doeltreffender is. Na in-vitrotests werd de substantie toegediend aan muizen. In lage dosis beschermt ze 30 % van de dieren tegen HIV. In hoge dosis is dat 100 %. Vervolgens werd ze uitgetest bij makaken, die dichter bij de mens staan dan knaagdieren, en er werd geen enkel toxisch effect vastgesteld.

Er moet nu nog nagegaan worden of deze molecule doeltreffend is bij de mens, en dat zal een aantal aanpassingen vergen. Toch bewijzen die voorlopige resultaten al dat totale chemische synthese een zeer interessante strategie is.

Dergelijke moleculen zullen het aids-virus niet alleen kunnen bestrijden, maar ook voorkomen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/12/2004 - 00h00 Hartley et coll., PNAS, november 2004, publicatie on line.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aids, hiv: een nieuwe, agressievere stam Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

De meeste ontdekkingen over hiv en aids zijn bemoedigend, maar het virus blijft hoe dan ook een geduchte vijand. In Cuba is nu een nieuwe variant ontdekt die veel agressiever is dan het totnogtoe bekende virus.

Vaccin tegen aids: het onderzoek vordert Geüpdatet op 10/09/2002 - 00h00

Het aidsvirus verandert voortdurend van vorm, zodat het zeer moeilijk is een vaccin te ontwikkelen. Amerikaanse onderzoekers zijn er nu in geslaagd een techniek te ontwikkelen om antistoffen te produceren die een groot aantal HIV-stammen kunnen herke...

Wereld Aids Dag: Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Het aantal HIV-positieve personen in de wereld werd in 2001 geraamd op 40 miljoen. Dit jaar zullen er 5 miljoen nieuwe gevallen bijkomen. Zoals elk jaar is 1 december Wereld Aids Dag, met als thema: 'Stigmatisatie en discriminatie'.

Meer artikels