Aids: een epidemie met een economische component?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 26/12/2001 - 00h00
-A +A

Terwijl de aidsepidemie ravages aanricht in de arme landen in Afrika, werd er onlangs een aanzienlijke vooruitgang aangekondigd met een daling van de mortaliteit bij kinderen en adolescenten met aids. Moet deze ziekte voortaan louter beschouwd worden als een economisch probleem?

PUB

Efficiënte therapieën

Het gebruik van een combinatie met proteaseremmers nam aanzienlijk toe sedert 1996 bij kinderen en adolescenten met aids, gaande van 7% tot 73% in 1999. Tijdens deze periode daalde de mortaliteit aanzienlijk, van 5,3% tot 0,7%. Volgens de resultaten van een analyse verminderen proteaseremmers het mortaliteitsrisico met ongeveer 67%! Dit resultaat bevestigt de efficiëntie van de nieuwe therapieën bij het kind en toont aan dat aids voortaan wereldwijd behandeld zou kunnen worden. Aids, de "ziekte van de armen", in de volle betekenis van het woord!

Economische en politieke strijd?

Het actueel probleem is dit van de toegang tot behandeling. De medicatie is duur en in de Afrikaanse landen wordt dit begrip bijzonder zinvol, aangezien er 28 miljoen aidspatiënten zijn. Inderdaad, 70 à 80 % van de seropositieve personen in de wereld leeft in het subsaharische Afrika, waar drie vierden van de bevolking tracht te overleven met het equivalent van twee euro per dag. Om toegang te krijgen tot de medicatie verminderen de families hun uitgaven en hun voeding of verkopen ze hun bezittingen om de kosten van de behandeling - en vaak van begrafenissen - te dekken. Deze ramp, de "aids-epidemie", houdt dus sterk verband met de ontwikkeling van deze landen. Ondanks de significante daling van de kostprijs van de antiretrovirale medicatie blijft deze te hoog voor de meerderheid van de zieken. De oplossing zou kunnen komen van een lokale productie van generische medicamenten tegen een lage prijs. Maar ook hier is er het probleem dat weinig ontwikkelingslanden beschikken over aangepaste laboratoria. Er zijn onderhandelingen aan de gang, o.a. naar aanleiding van de 12de internationale conferentie over aids en SOA's.Laten we niet vergeten dat naast al deze beschouwingen de bevolking een opvoeding moet krijgen over de preventie en het juiste gebruik van de verschillende medicaties. Wat de hulpverleners betreft, is het van primordiaal belang dat ze geschoold worden voor het voorschrijven van zorgen en geneesmiddelen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 26/12/2001 - 00h00 Gortmaker S.L. et coll., N. Engl. J. Med., 345 : 1522-1528, 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aids nog steeds in opmars... Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

In West-Europa en in mindere mate de Verenigde Staten wordt de aids-epidemie ingedijkt, maar overal elders wint aids terrein, vooral in Azië, Oost-Europa en Afrika.

Aids: tritherapieën blijven doeltreffend Geüpdatet op 22/07/2003 - 00h00

Tritherapieën worden voorgeschreven sinds 1996 en hebben de aids-mortaliteit spectaculair doen dalen. Zeven jaar later zijn ze nog altijd doeltreffend: het aantal nieuwe gevallen is met 50 % afgenomen, het sterfterisico met 40 %.

Nieuwe uitbarsting van tuberculose Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Tuberculose komt weer vaker voor in onze westerse landen, waar deze ziekte nochtans praktisch verdwenen was. 24 maart was de Werelddag van de Tuberculose en dus een ideale gelegenheid om een balans op te maken.

Meer artikels