Aids : een eenvoudiger behandeling !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/03/2003 - 00h00
-A +A

Bij bijna 42% van de behandelde seropositieve patiënten mislukt de behandeling. De belangrijkste oorzaak is een slechte therapietrouw. Veel specialisten pleiten dan ook voor een éénmaal daags behandelingsschema.

PUB

Studies hebben aangetoond dat er een zeer duidelijk verband bestaat tussen de slaagkansen van de behandeling en de therapietrouw. Welnu, meer dan 50% van de patiënten leeft de behandeling op lange termijn niet volledig na.Oorzaken van slechte therapietrouw zijn :

  • bijwerkingen ;
  • de lange duur van de behandeling, wat leidt tot laksheid ;
  • de complexiteit van de behandeling : groot aantal tabletten, hoge frequentie, precieze intervallen tussen de innamen.
Een meta-analyse van 76 studies toont aan dat de patiënten de behandeling minder goed naleven naarmate ze meer antiretrovirale geneesmiddelen moeten innemen. Volgens Dr. Roland Landman van het Hôpital Bichat in Parijs volgt 79% van de seropositieve patiënten de behandeling stipt op als ze de tabletten maar éénmaal daags moeten innemen, tegen 51% van de patiënten die de tabletten viermaal daags moeten innemen.Ook de patiënten zelf verkiezen één inname per dag, omdat dat beter aansluit bij hun levenswijze. Dan is er ook minder kans dat ze de tabletten zouden vergeten.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/03/2003 - 00h00 Congres dat door de laboratoria Bristol-Myers Squibb in Parijs werd georganiseerd 'Quels bénéfices les patients peuvent-ils attendre des schémas thérapeutiques simplifiés dans le sida ?', 600 Franse artsen en virologen, moderator, Jean-François Delfraissy, Hôpital Bicêtre, Le Kremlin Bicêtre, januari 2003
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
MIROIR Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

MIROIR is een studie die gezamenlijk werd uitgevoerd door het INRA bij de Belgische bevolking en door Artsenkrant bij de artsen. De studie werd gesponsord door AstraZeneca, één van de wereldleiders wat betreft de behandeling van astma.

Astmapatiënten: verwaarloos uw behandeling van astma niet! Geüpdatet op 23/11/2009 - 00h00

Een recente Britse studie toont aan dat astmapatiënten de voorschriften die hen gegeven worden voor de behandeling van hun astma , niet altijd stipt volgen. De gevolgen van een dergelijke houding kunnen nochtans ernstig zijn.

CVA en overleving: de rol van vitamine C Geüpdatet op 20/05/2008 - 00h00

Vitamine C heeft een tonisch effect, vooral in de wineter. Maar een regelmatige en voldoende hoeveelheid vitamine C is ook gunstig op lange termijn. Meer bepaald voor een aantal slagaders die de hersenen van het nodige bloed voorzien…

Meer artikels