• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Aids: de geschiedenis een andere wending geven

Aids: de geschiedenis een andere wending geven De WGO heeft onlangs haar World Health Report gepubliceerd. Het is uitsluitend gewijd aan aids! Deze koerswijziging wordt gesymboliseerd door de choquerende illustratie op de voorpagina. Na preventie is het immers tijd voor behandeling. Daarnaast wijzen we erop dat er een orale opsporingstest en een anti-aids-gel zijn ontwikkeld.

De man die op de cover van het WGO-rapport staat, is Joseph, een 26-jarige Haïtiaan. Joseph heeft aids en kreeg te horen dat hij niet lang meer te leven heeft. Zijn ouders hebben zelfs al zijn doodkist gekocht. Zes maanden later kan hij echter weer lachen en heeft hij opnieuw hoop. Hij kan immers tritherapie krijgen in het dispensarium van Lascahodas, dat steun krijgt van niet-gouvernementele organisaties (NGO's), de Haïtiaanse overheid, gemeenschappen en vooral het Wereldaidsfonds. Het aids-bestrijdingsbeleid is al jarenlang aan de gang. Het was tot nog toe vooral gericht op preventie, maar stelt vandaag behandeling centraal. Het doel ligt vast: in 2005 3 miljoen personen behandelen in de ontwikkelingslanden, de helft van de 6 miljoen mensen die op korte termijn dreigen te sterven als ze geen behandeling krijgen. In 2003 kregen slechts 400.000 mensen tritherapie, vandaag is er 75 miljoen dollar tekort om dit project te verwezenlijken. Aids is echter niet alleen een menselijke, maar ook een economische ramp. De ziekte vreet immers aan de energie van de ontwikkelingslanden. Laten we niet vergeten dat in sommige ontwikkelingslanden één op de twaalf volwassenen aan aids lijdt. Er is dus nog heel wat dringend werk aan de winkel. Het aids-bestrijdingsbeleid heeft op twee vlakken vooruitgang geboekt: inzake preventie en opsporing.

Een orale opsporingstest

Deze test heeft in de VS een vergunning tot commercialisering gekregen (Ora-Quick van Orasure Technologies). De test is verkrijgbaar in laboratoria en ziekenhuizen, en gebruiksvriendelijk. Het volstaat een staafje tegen het tandvlees te wrijven en het vervolgens in een reagentiaoplossing te plaatsen. Twintig minuten later verschijnt het resultaat, met een betrouwbaarheid van 99 %. Is het staal positief, dan blijft een bloedafname noodzakelijk.

Een anti-aids-gel

Britse onderzoekers testen momenteel in vijf Afrikaanse landen een anti-hiv-gel uit. De gel moet vóór het vrijen diep in de vagina worden gebracht en zou een barrière vormen tegen het virus. Als de resultaten overtuigend zijn, zou het product binnen vier à vijf jaar op de markt kunnen worden gebracht. Op wereldvlak zijn naar schatting 34 tot 46 miljoen mensen besmet met aids.

Artikel gepubliceerd door op 01/06/2004

Bronnen: WGO, World Health Report, mei 2004.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

AIDS

 • AIDS en HIV 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden