Aids biedt weerstand...

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00
-A +A

Een studie die in de Verenigde Staten door Californische onderzoekers werd uitgevoerd, toont aan dat bijna 80% van de patiënten die seropositief zijn voor het aidsvirus, drager zijn van een virus dat resistent is tegen antiretrovirale middelen. De vraag rijst dan ook hoelang de drievoudige combinatietherapieën nog doeltreffend zullen blijven.

PUB

De antiretrovirale middelen betekenden een belangrijke doorbraak bij de behandeling van aids. Deze geneesmiddelen die de vermenigvuldiging van het virus vertragen, worden sinds enkele jaren in de vorm van een tritherapie (combinatie van drie geneesmiddelen die actief zijn tegen het virus) toegediend om een krachtiger effect uit te oefenen. Die drievoudige combinatietherapieën blijken zeer succesvol te zijn: ze hebben reeds vele levens gered en hebben er ook toe bijgedragen dat de aids-epidemie in de Westerse landen duidelijk ingedijkt is. Maar helaas wordt het virus almaar resistenter tegen de antiretrovirale middelen. Dat blijkt althans uit een studie die door Californische onderzoekers werd uitgevoerd.

Verontrustende resultaten

Er werden willekeurig bijna 1.650 bloedmonsters afgenomen bij 209.000 Amerikanen die seropositief waren voor het humane-immunodeficiëntievirus (HIV). 78% van de bloedmonsters bevatte resistente virussen. Die resultaten zijn verontrustend en zouden de doeltreffendheid van de tritherapieën in de toekomst in vraag kunnen stellen.

Waaraan is deze resistentie te wijten?

De resistentie vloeit voort uit de intrinsieke eigenschappen van het HIV-virus. Het HIV-virus wordt net zoals het griepvirus en andere virussen gekenmerkt door een zeer grote genetische variabiliteit. Dit betekent dat de sequentie van het genoom zeer vaak kan veranderen zodat het virus resistent kan worden tegen antiretrovirale middelen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00 Richman, 41st Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (Chicago, IL, USA, Dec 16-19) Hanna GJ, Caliendo AM., Mol Diagn 2001 Dec;6(4):253-63 Dr. Alain Hagège Richman, 41st Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (Chicago, Ill, USA, Dec 16-19).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Een nieuw soort geneesmiddel tegen aids Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

In de Verenigde Staten heeft een nieuw soort geneesmiddel tegen aids onlangs een vergunning gekregen voor het in de handel brengen. Het verhindert dat het virus kan doordringen in de cellen van het organisme. Het product zou de komende maanden ook in...

Nieuwe uitbarsting van tuberculose Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Tuberculose komt weer vaker voor in onze westerse landen, waar deze ziekte nochtans praktisch verdwenen was. 24 maart was de Werelddag van de Tuberculose en dus een ideale gelegenheid om een balans op te maken.

Meer artikels