• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Aids beteugelen!

Aids beteugelen!Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruitgegaan. Misschien zal de ziekte ooit volledig worden uitgeroeid als men erin zou slagen een vaccin te ontwikkelen.

Halverwege vorig jaar waren 14.378 mensen seropositief. De meesten worden gevolgd en behandeld en 2.847 mensen hebben het aidsstadium bereikt. Naar schatting worden jaarlijks ongeveer 970 nieuwe gevallen gediagnosticeerd.De besmetting met het HIV-virus verzwakt de verdedigingsmechanismen tegen infecties zodat bacteriën, schimmels en andere virussen vrij spel krijgen en gemakkelijk infectieziekten kunnen veroorzaken. Men spreekt dan van 'opportunistische' infecties: de micro-organismen profiteren van de verzwakte immuniteit om toe te slaan. Doordat de verdedigingsmechanismen verzwakken, kunnen ook kankers optreden. Een seropositieve patiënt is een patiënt die het virus draagt, maar daarom nog niet ziek is. We spreken van aidspatiënt als hij ziekten vertoont die wijzen op een verzwakking van het immuunsysteem.

De oorzaken

De besmetting gebeurt door geslachtsgemeenschap of bloed. Het HIV-virus valt bepaalde cellen van het lichaam, CD4-lymfocyten genaamd, aan. Na een kortere of langere latentiefase (die jaren kan duren) begint het HIV zich in die cellen te ontwikkelen en te vermenigvuldigen, waardoor de cellen worden vernietigd. Als de CD4-lymfocyten worden vernietigd, kan het lichaam infecties niet meer goed bestrijden.Men onderscheidt drie ziektestadia (A, B en C) naargelang het aantal CD4-lymfocyten in het bloed. Het aidsstadium stemt overeen met stadium C dat wordt gekenmerkt door minder dan 300-350 CD4-cellen per mm3.

Praktische tips

Een condoom gebruiken bij geslachtsgemeenschap. Het condoom is momenteel de enige manier om besmetting door seksueel contact te voorkomen. Als het condoom scheurt, is de geslachtsgemeenschap niet meer veilig en kan men dus besmet raken.Drugsverslaafden die spuiten, mogen nooit dezelfde naald of hetzelfde materiaal waarmee de drug wordt klaargemaakt, gebruiken als andere drugsverslaafden. Men kan zich enkel tegen aids (en ook hepatitis C) beschermen door bij elke injectie een nieuwe steriele naald te gebruiken.In geval van risico op besmetting door bloed (accidentele prik of wonde) moet men de wonde laten bloeden. De huid lang en zorgvuldig reinigen met Javel of Dakin. Binnen 3 dagen een screeningtest (serologie) doen. Als de test positief is, dateert de besmetting van vóór de prik. Als de test negatief is, moet deze 2, 4 en 6 maanden later worden herhaald.

Artikel gepubliceerd door op 02/03/2002

Bronnen: Instituut voor Volksgezondheid - Louis Pasteur

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

AIDS

 • AIDS en HIV 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden