• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Afweermechanismen

AfweermechanismenAngst is een zeer onaangename, in sommige gevallen zelfs ondraaglijke gewaarwording. Mensen hebben dan ook de neiging om methodes te ontwikkelen die het hen mogelijk moeten maken deze angst te verdragen en gemakkelijker te boven te komen. Die methodes zijn de afweermechanismen.

Afweermechanismen: een reflex tegen de angst


Nadat bij haar borstkanker werd vastgesteld, ondergaat Marie nu chemotherapie. Uiteraard is ze bang voor de mogelijke afloop van haar ziekte. En toch lijkt ze het zelf niet te beseffen. Ze praat constant over haar angst om haar haar te verliezen. Haar omgeving heeft zin om haar door elkaar te schudden om haar te zeggen: "Je haar maakt toch niets uit, het groeit wel terug… Dat is toch het probleem niet". Toch durft niemand haar zo aanspreken. En maar goed ook…
Door over haar haar te praten, zet Marie in werkelijkheid een afweermechanisme in werking, waardoor ze de meest beangstigende vraag niet moet stellen en de situatie nog enigszins kan verdragen. Door één element van haar probleem (in dit geval het haar) te benadrukken, hoeft ze niet de volledige situatie in overweging te nemen.

Afweermechanismen maken deel uit van het dagelijkse leven


Deze afweermechanismen zijn zeer verschillend en talrijk, en het zijn geen symptomen van een geestesziekte. Integendeel, meestal gaat het om aanpassingsmechanismen die het ons mogelijk maken een zekere afstand te bewaren, om te kunnen reageren en om te kunnen blijven leven ondanks uiterst stresserende omstandigheden. Eigenlijk doen we allemaal regelmatig beroep op afweermechanismen. Meestal gebeurt het zonder dat we het zelf beseffen, aangezien die mechanismen onvrijwillig en onbewust ontstaan, waardoor ze ons nog beter kunnen beschermen.
Wanneer een evenwichtige persoon geconfronteerd wordt met een beangstigende situatie, treden afweermechanismen, die van elkaar verschillen en die een ontwikkeling doormaken, in werking. Die persoon kan het probleem eerst ontkennen, het vervolgens aanvaarden door het te minimaliseren, het op iemand anders afschuiven, het omzeilen, er slechts een detail van zien (zoals Marie) en het uiteindelijk aanpakken.

Artikel gepubliceerd door op 02/03/2009

Vindt u het artikel interessant?