• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  28 mening
 • Commentaren (0)

Afvallen: 50% van de calorieën bij het ontbijt!

Afvallen: 50% van de calorieën bij het ontbijt!

Het is niet gemakkelijk om gedurende lange tijd een caloriearm dieet te volgen. Vijand nummer 1 is de rammelende maag. Een goede manier om ervan af te raken is door uw dagelijks toegestane calorieën anders en slimmer te spreiden en de helft van de calorieën bij het ontbijt in te nemen.

Afvallen? Zet alles in op het ontbijt

Wat is de beste tactiek om kilo's kwijt te raken? Minder eten en vooral beter eten. In de praktijk blijkt nu dat het ontbijt een sleutelrol zou spelen bij het verdelen van de calorieën over de dag. Volgens een studie met indrukwekkende resultaten op lange termijn zou het te verkiezen zijn om de helft van het door het dieet toegestane aantal calorieën bij het ontbijt op te nemen. Waarom? Die verdeling van calorieën geeft in ieder geval een stevig verzadigingsgevoel, waardoor men in de loop van de dag minder gemakkelijk honger krijgt. En het is net die dwangmatige trek in iets lekkers die ervoor zorgt dat caloriearme diëten vaak mislukken...

Caloriearm dieet: een overtuigend experiment

Dit zijn de feiten en conclusies van deze studie.
Aan een honderdtal obese vrouwen met een zittende levensstijl werd een caloriearm dieet opgelegd. Er werd wel gewerkt met een verschillende inname van koolhydraten (eenvoudige en complexe suikers): de helft van de vrouwen moest van het ontbijt de lichtste maaltijd maken (290 calorieën op een totaal toegestane aantal van 1.085 calorieën per dag), de andere helft kreeg als opdracht om een uitgebreid ontbijt te nemen, dat de helft van het dagelijks toegestane aantal calorieën bedroeg - dat wil zeggen 610 calorieën bij het ontbijt op een totaal van 1.240 calorieën per dag. Dat uitgebreide ontbijt omvatte 58 gram koolhydraten, 47 gram eiwitten en 22 gram vetten.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/01/2012
Origineel artikel geschreven door op 22/07/2008

Bronnen: Jakubowicz D. et coll., 90ste jaarlijkse symposium van de Endocrine Society, juni 2008 (San Francisco).

Vindt u het artikel interessant?