Aften, oorzaken en behandelingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2016 - 16h03
-A +A

Aften zijn moeilijk te vermijden, maar je zult er maar mee opgezadeld zitten. Gelukkig bestaan er middeltjes tegen - sommige zijn traditioneel, andere zijn meer van medische aard. Een woordje uitleg over de oorzaken van aften, en wat eraan te doen valt.

PUB

Aften, onschuldig maar heel pijnlijk...

Aften zijn wondjes in het mondslijmvlies. Ze kunnen voorkomen in de wangen, op de tong en op de lippen. Aften zijn van virale oorsprong, goedaardig maar wel heel pijnlijk. De wondjes steken maar sporadisch de kop op, maar soms hebben ze ook de kwalijke neiging om terug te keren.

Twee manieren om aften te voorkomen
1) Een goede tand- en mondhygiëne is absoluut noodzakelijk (grondig tandenpoetsen na elke maaltijd, interdentale waterjets, tandfloss, mondbad…) en aangepaste tandzorg (regelmatig op afspraak gaan bij de tandarts, tandsteen later verwijderen…). Op die manier kunnen infectiehaarden in de mond voorkomen worden.

2) Vermijd producten die aften in de hand werken: gruyère, noten, kiwi's, aardbeien, ananas, tomaten, groene paprika's, bepaalde kruiden, enz. Als u aandachtig bent, zult u zelf ook snel achterhalen voor welke producten u nog gevoelig bent. (Ter informatie: ook stress en vermoeidheid zijn bevorderende factoren.)

Lokale behandelingen van aften

Die bestaan in het aanbrengen van een ontsmettingsmiddel in de vorm van gel, zalf, of zelfs mondbaden, pilletjes of zuigtabletten. Deze producten beperken het risico op bijkomende infecties en vergemakkelijken het herstelproces. Ze bevatten vaak kleine hoeveelheden verdovende stoffen die de pijn moeten verzachten. U kunt anders ook overwegen om paracetamol te nemen, want afzien heeft geen zin.
Er bestaan ook medicamenten tegen aften op basis van plantenextracten: erysimum, levomenthol.
Ze zijn te krijgen bij de apotheek. Ook uw arts of uw tandarts kunnen ze voorschrijven en aanbevelen.

#E#Parallel hiermee zijn sommige levensmiddelen te mijden wanneer men aften heeft: naast de producten die aften in de hand werken zijn er ook de producten die irriterend of hinderlijk werken: beschuit, getoast brood, vinaigrettes, zurige rauwkost, fruit en gedroogd fruit, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/02/2016 - 16h03

"Complete gids voor een gezond leven. 1001 tips voor een goede gezondheid", Uittreksel uit Reader's Digest.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Meer artikels