Aft, spruw, herpes en andere mondaandoeningen.

Aft, spruw, herpes en andere mondaandoeningen.

Aft, candidiasis en herpes zijn ziekten die het mondslijmvlies aantasten (tandvlees en vliezen die de mond bekleden rond de lippen, de wangen, de tong...). Ze kunnen diverse oorzaken hebben en de evolutie hangt af van lokale en algemene factoren.

Wat zijn de risicofactoren voor mondaandoeningen?

Lokale factoren

Ze zijn de hoofdoorzaken van gingivitis of tandvleesontsteking (cfr. gingivitis en parodontitis). Het kan gaan om:

 • Slechte mond- en tandhygiëne

 • Tandsteen

 • De aanwezigheid van prothesen (kronen, uitneembaar apparaat…) en ongeschikte tandreparaties (amalgamen en/of oude of uitstekende vullingen).

 • Door de mond ademen

 • Overgevoeligheid voor bepaalde materialen

 • Roken.

Algemene factoren

Ook die veroorzaken (soms) gingivitis en/of parodontitis, maar vooral vormen van stomatitis (aantasting van het mondslijmvlies) zoals aft, herpes, waterpokken of spruw (candidiasis).

 • Infecties (viraal, bacterieel, schimmels)

 • Inname van bepaalde geneesmiddelen (antibiotica, sommige ontstekingsremmers, immunosuppressors)

 • Ondervoeding (tekort aan vitamine B, K, C)

 • Fysiologische veranderingen in de algemene toestand (premenstruele periode, zwangerschap, puberteit).

Virale aandoeningen die de mond aantasten

Bij ziekten zoals mazelen, rodehond, infectieuze mononucleose of bof zijn er in de mond soms kleine, bijna onvoelbare letsels die vaak ongemerkt overgaan.

Andere kwalen - zoals aft, herpes, waterpokken of zona - veroorzaken meer zichtbare en soms ook pijnlijke letsels die ook meer hinder geven voor de persoon in kwestie.

Aft

Dat zijn kleine, pijnlijke zweertjes die meestal op de lippen, het tandvlees, de wangen (aan de binnenkant) en de tong verschijnen.

Oorzaak: Over de oorzaken weten we nog altijd niets. Wel is vastgesteld dat het opkomen van aft samenvalt met de inname van bepaalde producten (noten, rozijnen, amandelen, gruyère…) of met de ontwikkeling van bepaalde spijsverteringsproblemen. (enterocolitis,…). Het kan zelfs samenvallen met bepaalde fysiologische processen zoals een zwangerschap of de menstruatiecyclus.

Behandeling: als deaft erg pijnlijk is, zal de tandarts mogelijk een contactanestheticum (gel of crème) gebruiken of voorschrijven. Als de letsels erg veel hinder geven en het praten en/of het eten bemoeilijken, zal hij ze eventueel uitbranden met een zuur. Bij superinfecties zal de tandarts lokaal ontsmettende producten (mondspoelingen) en antibiotica voorschrijven.

Herpes

Herpes is een sterk verspreide ziekte, want net als veel virale ziekten is de aandoening besmettelijk.

In 85 % van de gevallen treedt de eerste of primaire infectie op sluipende wijze op. Daarna blijft het virus latent aanwezig in de klieren. Na de primaire infectie - met of zonder symptomen - verplaatst het HSV 1-virus zich namelijk langs de gevoelszenuw - die de aangetaste huidzone irriteert - naar de zenuwklieren. Daar nestelt het virus zich voor de rest van het leven. Het sluimert er en wordt van daaruit regelmatig opnieuw actief, wat leidt tot de typische opstoten van herpes. Het herpesvirus kan zich op verschillende manieren manifesteren:

 • Labiale herpes (of koortsblaasjes): koortsblaasjes op de lippen is de meest voorkomende vorm van herpes in het gezicht. De aandoening veroorzaakt huiduitslag in de vorm van kleine, naast elkaar gegroepeerde blaasjes die variëren in aantal en samen een rozet vormen. Maar herpes kan ook voorkomen op andere plaatsen in het gezicht zoals de neusopeningen, de kin of de wangen en, in een zwaardere vorm, op de ogen.

 • Gingivo-stomatitis: Deze vorm van herpes komt vooral bij kinderen voor. Het herpesvirus tast de binnenkant van de wangen en de lippen, het tandvlees en de tong aan. De wondjes zijn pijnlijk, bemoeilijken het eten, en gaan gepaard met hoge koorts, een sterke speekselproductie en een slechte adem. De halsklieren zijn ook gezwollen.

 • Angina herpetica: Deze vorm komt meer voor bij volwassenen. Ze treft alleen de keel of komt samen voor met gengivo-stomatitis.

 • Oesofagitis: Het herpesvirus kan ook de slokdarm aantasten. De patiënt klaagt dan over moeilijkheden om te eten, pijn in de borststreek, gewichtsverlies en koorts.

 • Herpes nasalis: In dit geval is de neus verstopt en zijn er blaasjes rond de neusopeningen. De patiënt heeft ook koorts en gezwollen klieren in de hals.

Oorzaak

De heractivering van het HSV1-virus gebeurt na een psychisch of fysiek trauma:

 • tandinfectie

 • maandstonden

 • hevige emoties

 • blootstelling aan de zon

Behandeling

Mensen die vaak last hebben van opstoten van herpes kennen de aankondigende signalen (lokaal branderig gevoel) en de omstandigheden waarin ze koortsblaasjes krijgen. In dat geval mag u, maar alleen vóór de wondjes verschijnen, producten gebruiken van het type Zovirax®, Acyclovir®. Die gaan de ontwikkeling van het virus tegen. Maar als het virus al wondjes heeft voortgebracht, mag u zeker niets doen want dan zou u andere delen van de mond kunnen besmetten. Het koortsblaasje droogt na tien tot veertien dagen op en verdwijnt vanzelf.

Artikel gepubliceerd door op 11/04/2012

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de sasya
Door sasya 03/04/12 - 15.28
Hello,   Help. Ik ben radeloos. Een 8-tal maanden geleden ben ik moeten stoppen met antidepressiva (die ik kreeg tegen fibro) omdat ik bijwerkingen kreeg die de ziekte van Parkinson in de hand ...

Uw interactief gedeelte over Mondverzorging

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Carcolleke, probeer eens craniosacraaltherapie. Ik weet dat het nog voorkomt & dat is niet ...

  Par chrisa 28/03/2011 - 16h38

  1
  antwoord
  1209 raadplegingen
 • Geen idee wat het exacte verschil is. Volgens mij heeft tetrabreath een alcoholvrije mondwater en ...

  Par Martiana 20/03/2012 - 22h02

  1
  antwoord
  667 raadplegingen
 • hallo spijtig genoeg ben ik nog niet van die verdomde pijn af ik heb links in de mondhoek pijn en ...

  Par lin72 20/11/2014 - 17h07

  8
  antwoorden
  3049 raadplegingen
 • Hello,   Help. Ik ben radeloos. Een 8-tal maanden geleden ben ik moeten stoppen met ...

  Par sasya 03/04/2012 - 14h28

  8
  antwoorden
  3049 raadplegingen
 • Hallo, Zijn er mensen die halita of tetrabreath gebruiken. Ik wil namelijk het verschil weten. ...

  Par Kleintje 05/03/2012 - 18h39

  1
  antwoord
  667 raadplegingen
 • Zijn er nog mensen die na het trekken van wijsheidstand(die moeilijk lag en dicht bij de ...

  Par carcolleke 02/02/2011 - 18h42

  1
  antwoord
  1209 raadplegingen
 • Hello,   Help. Ik ben radeloos. Een 8-tal maanden geleden ben ik moeten stoppen met ...

  Par sasya 03/04/2012 - 14h28

  8
  antwoorden
  3049 raadplegingen
 • Hallo, Zijn er mensen die halita of tetrabreath gebruiken. Ik wil namelijk het verschil weten. ...

  Par Kleintje 05/03/2012 - 18h39

  1
  antwoord
  667 raadplegingen
 • Zijn er nog mensen die na het trekken van wijsheidstand(die moeilijk lag en dicht bij de ...

  Par carcolleke 02/02/2011 - 18h42

  1
  antwoord
  1209 raadplegingen
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden