• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Afhankelijkheid bij bejaarden: de zeven tekenen van kwetsbaarheid

Afhankelijkheid bij bejaarden: de zeven tekenen van kwetsbaarheid

Als we de eerste tekenen van afhankelijkheid herkennen, kunnen we vroegtijdig ingrijpen en dat proces zo vertragen.

Dankzij enkele maatregelen is het namelijk perfect mogelijk om de groeiende afhankelijkheid bij oudere mensen af te remmen.

Welke tekenen van kwetsbaarheid kunt u bij uw ouders zien?

 

Wat is kwetsbaarheid?

De term kwetsbaarheid betekent een aantasting of onstabiliteit van de fysiologische functies met een risico op afhankelijkheid als gevolg. Kwetsbaarheid wordt vaak ten onrechte beschouwd als een normaal en onomkeerbaar aspect van de veroudering.

Maar als die uitingen van kwetsbaarheid op tijd worden behandeld, zijn ze wel omkeerbaar.

Het is dus belangrijk dat de tekenen van kwetsbaarheid worden opgespoord en behandeld om afhankelijkheid te voorkomen.

Wat zijn de tekenen van kwetsbaarheid waar u bij uw ouders op moet letten?


Gewichtsverlies

Een onvrijwillig gewichtsverlies van 4 tot 5 kg op een jaar tijd moet u alert maken.

 

Oudere mensen die niet gezond of niet genoeg eten, kunnen tekorten krijgen en fysiek minder weerbaar worden. Daardoor worden ze vatbaarder voor infecties, wat heel snel tot afhankelijkheid kan leiden.

Probeer in dat geval de oorzaken van het gewichtsverlies te achterhalen (minder eetlust, moeite om boodschappen te doen, het eten klaar te maken enz.). Zo kunt u de betrokkene helpen om zich beter te voeden.

Traag stappen

Een traag staptempo (meer dan 4 seconden voor een afstand van 4 meter) is een teken van kwetsbaarheid.

Reuma, onaangepast schoeisel, voetwonden en onder meer moeilijk terrein zijn factoren die het stappen kunnen bemoeilijken. Sommige oorzaken zijn te verhelpen. Zo kan een wandelstok bijvoorbeeld helpen om de mobiliteit te behouden.

Zittend leven

Oudere mensen die niet meer buiten komen, worden almaar kwetsbaarder.

 

Verlies van belangstelling, moeilijk kunnen bewegen, vermoeidheid of angst om te vallen, kunnen ervoor zorgen dat mensen niet meer buiten komen en zich terugtrekken, waardoor ook de sociale activiteiten wegvallen.

Probeer het buitenkomen en de verplaatsingen met alle middelen aan te moedigen. Voer de bejaarde bijvoorbeeld of ga met hem mee.

Gezondheidsproblemen

Infecties, pijn, slechter gezichtsvermogen of slechter gehoor zijn allemaal gezondheidsproblemen die u meteen moet laten behandelen.

 

Een hoorapparaat, nieuwe correctieglazen, medicatie enz. volstaan soms om allerlei activiteiten – zowel sociale activiteiten als dagelijkse bezigheden - in goede omstandigheden voort te zetten.

Afnemende krachten

Dragen, bewegen of dingen hanteren wordt allemaal moeilijker als de spieren niet meer mee willen.

 

Met het ouder worden verzwakt ons spierkapitaal. Maar het probleem is dat de spieren sneller achteruitgaan naarmate we minder doen.

Probeer dus manieren te vinden om de spieren te blijven belasten: een tas dragen die minder zwaar weegt, (heel vaak) met ander materiaal gaan werken, hulpmiddelen gebruiken (om een conservenblik te openen bijvoorbeeld) enz.

Vermoeidheid

Iemand die klaagt dat hij continu moe is, moet u alert maken.

 

Het is normaal dat er met ouder te worden vermoeidheid optreedt. Activiteiten anders organiseren en zich alleen nog concentreren op de noodzakelijke taken kan uitputting in dat geval helpen voorkomen.

U hoeft zeker niet alles in hun plaats te doen, maar door bepaalde vermoeiende of belastende taken (grote inkopen, fysieke huishoudelijke taken) van hen over te nemen, kunnen uw ouders andere activiteiten die makkelijker en aangenamer zijn, zelf blijven doen.

Artikel gepubliceerd door op 27/11/2012

Bronnen: Institut des sciences du vieillissement, http://www.ensembleprevenonsladependance.fr. Santos-Eggimann B. et al., J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2009; 64: 675-81. Fried LP. Et al., J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2001; 56: 146-56.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Alles weten over dementie

 • In algemene termen kan dementie het beste worden omschreven als een ziekte waarin het gehele geestelijk functioneren ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating