Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Adviezen voor vrouwen die een zwangerschap plannen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/02/2006 - 00h00
-A +A

Vóór de bevruchting zou er een algemene raadpleging moeten plaatsvinden om eventuele problemen op te sporen en de verschillende strategieën om de kansen voor een ongecompliceerde zwangerschap te optimaliseren, te bespreken. Dit zou een ideale gelegenheid zijn om aanbevelingen te geven en aan preventie te doen…

Waarschuwen voor de risico's van laattijdige zwangerschappen

De voorbije 30 jaren is de gemiddelde leeftijd van de zwangerschappen opgeschoven van 22 naar 29 jaar. Er zijn dus meer zwangerschappen na de leeftijd van 35 jaar, hoewel deze gepaard gaan met een lichte stijging van de algemene risico's, met name van trisomie 21 en miskramen. De vrouwen moeten dus gewaarschuwd worden en aangemoedigd worden om voor de leeftijd van 30 en zeker voor de leeftijd van 35 aan kinderen te beginnen.

Letten op het gewicht

Obesitas komt steeds vaker voor. Deze aandoening gaat echter met tal van risico's gepaard, te beginnen met moeilijkheden bij de bevruchting, maar ook zwangerschapsdiabetes en zwangerschapshypertensie (die tijdens de zwangerschap tot stand komt). Omgekeerd kan overdreven magerheid vroeggeboorte in de hand werken. Een consultatie voor de zwangerschap zou dus de ideale gelegenheid zijn om toekomstige mama's te waarschuwen en hen aan te moedigen om een BMI van tussen 19 en 25 na te streven.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/02/2006 - 00h00 FMC, le Quotidien du Médecin, 31 januari 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wil je een kind? Wacht dan niet te lang! Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Koppels die een kindje willen, mogen daar niet te lang mee wachten. De vruchtbaarheid vermindert namelijk snel met de leeftijd. Maar mocht het na veel pogingen dan toch niet lukken, wacht dan ook niet te lang om naar een arts te stappen. Enkele goede...

Meer artikels