Adviezen voor vrouwen die een zwangerschap plannen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/02/2006 - 00h00
-A +A

PUB

De strijd tegen tabak, alcohol, drugs en zelfmedicatie

Ongeveer 37% van de vrouwen roken voor de zwangerschap en slechts de helft daarvan stoppen tijdens de zwangerschap. Roken tijdens de zwangerschap is uiterst ongezond en overigens nefast voor de vruchtbaarheid. Op voorhand plannen om te stoppen is van cruciaal belang maar is ook nog mogelijk als de vrouwen zwanger zijn of borstvoeding geven. Men kan gebruik maken van nicotinesubstituten. Het is echter wel mogelijk dat stoppen tijdens de zwangerschap gepaard gaat met een gewichtstoename. Het is dus beter dat de vrouwen gewaarschuwd zijn, worden aangemoedigd en goed gevolgd en geadviseerd worden.Alcohol is een ander groot probleem en er bestaat een risico dat de foetus geïntoxiceerd raakt. De doelstelling is helemaal geen alcohol tijdens de zwangerschap. Uiteraard moet elk druggebruik moet worden stopgezet: cannabis, ecstasy, amfetamines, opiaten.Ten slotte mag er niet aan zelfmedicatie worden gedaan en medische voorschriften moeten er rekening mee houden dat een zwangerschap gepland of lopende is.

Infectieziekten, opsporing en vaccinaties

Eventuele infecties en de toestand van de vaccinaties moeten voor de zwangerschap gekend zijn: serologie van syfilis, rodehond, toxoplasmose. Een serologie van het AIDS-virus kan, maar is niet absoluut nodig. In voorkomend geval worden adviezen verstrekt. Er bestaan ook voedingstips om listeriose te voorkomen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/02/2006 - 00h00 FMC, le Quotidien du Médecin, 31 januari 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB