• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Adoptiekinderen: het goede moment om het te zeggen

Adoptiekinderen: het goede moment om het te zeggenHet is niet steeds gemakkelijk zijn kind te zeggen dat het geadopteerd is. Maar de waarheid moet worden gezegd en wel zo vroeg mogelijk. Het is belangrijk een eenvoudig antwoord te geven op de vragen van het kind.

Vanaf het eerste ogenblik...

Een adoptiekind moet absoluut weten waar het vandaan komt: “Liegen is een onvergeeflijke fout”, beklemtoont Anne-Marie Barreau, kinderpsychiater. "Als het kind pas laattijdig wordt ingelicht, zal het beseffen dat het zijn persoonlijkheid heef opgebouwd op een valse werkelijkheid, en dat is zeer hard!" Daarom is het aangewezen het kind "zo vroeg mogelijk", zodra het thuiskomt, de waarheid te zeggen over zijn afkomst. “Ik heb reeds horen zeggen dat men moet wachten tot de leeftijd van 3 of 4 jaar vooraleer het kind te spreken over adoptie. Welnu, het is niet goed te wachten tot een bepaalde datum om het kind zijn levensverhaal te vertellen”, benadrukt de arts. Vooraleer de baby begint te spreken, kunnen de ouders hem reeds spreken over zijn geboorte. Ze zullen zich dan ook beter op hun gemak voelen met de bepalingen van de adoptie en hoe natuurlijker die zijn, des te rustiger zal het kind zijn.

Vragen beantwoorden

De eerste vragen worden gesteld rond de leeftijd van 3-4 jaar. “De allerkleinsten verwachten korte, eenvoudige antwoorden; later kan u meer gedetailleerde uitleg geven”, raadt Anne-Marie Barreau aan. De ouders moeten naar hun kind luisteren om te achterhalen wat het eigenlijk wil weten. Als het kind vraagt: “Ben ik in je buik groot geworden?”, wil het misschien weten of het net zoals andere kinderen uit de buik van een vrouw gekomen is. Als het kind die vraag nooit stelt, is het misschien toch goed er voorzichtig over te beginnen, zonder echter al te zeer aan te dringen. Maar opgelet, dat betekent niet dat u het verschil moet accentueren. Integendeel, u moet de punten van overeenkomst in de verf zetten.

Artikel gepubliceerd door op 01/10/2002

Bronnen: Psychonet Production

Vindt u het artikel interessant?