Adolescentie en eetgedrag: een risicoperiode...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 08/04/2003 - 00h00
-A +A

De adolescentie is een overgangsperiode waarin tekenen van psychologische kwetsbaarheid en/of sommige gedragsstoornissen kunnen ontstaan. Dat geldt onder meer voor eetstoornissen als boulimie en anorexie.

PUB

Boulimie en anorexie zijn zeer specifieke eetstoornissen die strikt gedefinieerd moeten worden. In het courante taalgebruik worden ze gehanteerd om sommige eetstoornissen te beschrijven die gelijkenissen kunnen vertonen met anorexie of boulimie, zonder dat ze volledig samenvallen met deze twee aandoeningen.

Anorexia nervosa komt tien keer meer voor bij meisjes

Anorexia nervosa komt voor bij ongeveer 1 % van de adolescenten. Ze wordt gekenmerkt door het voortdurende samengaan van drie symptomen: 1) anorexie, wat niet betekent: geen honger hebben, maar elk hongergevoel actief bestrijden; 2) snel en gestadig vermageren, met 20 tot 25 % gewichtsverlies, en 3) amenorroe of het stoppen van de maandstonden. Vaak probeert de patiënt ook zijn gewicht onder controle te houden door overmatig laxeermiddelen te gebruiken of (in het geniep) te braken na de maaltijden.

Anorexie ontwikkelt zich vaak buiten ieders medeweten om, door ontkenning

Ook al lijken deze symptomen duidelijk en makkelijk te herkennen, paradoxaal genoeg worden ze vaak lange tijd niet opgemerkt in het gezins-, medisch of schoolmilieu. Typisch voor de anorexiepatiënt is dat hij voortdurend ontkent dat hij mager is en er alles aan doet om te verbergen dat hij vermagert, weinig eet, braakt of eventueel laxeermiddelen neemt. Bovendien is hij vaak hyperactief en heeft zijn ziekte geen invloed op zijn schoolresultaten, die vaak zelfs uitstekend zijn. Vandaar dat niemand in zijn omgeving onraad ruikt.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 08/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Anorexia: moeten tienermeisjes weg uit het gezin? Geüpdatet op 10/06/2003 - 00h00

Ernstige anorexia nervosa leidt vaak tot een vraag naar ziekenhuisopname, waardoor de patiënt weggerukt wordt uit het gezin. Is dit dubbele isolement - zowel van het tienermeisje als van haar ouders - wel noodzakelijk?

Meer artikels