Adolescenten : handen af van mijn GSM !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 04/02/2003 - 00h00
-A +A

Momenteel zijn er twee groepen adolescenten. Adolescenten met en adolescenten zonder GSM. En tussen beide groepen verloopt de communicatie niet steeds even vlot...

PUB

De GSM : to have or have not

“Cool, de nieuwe 8310 !” Voor alle duidelijkheid : we hebben het hier niet over de maten van het nieuwste topmodel waar adolescenten naar opkijken, maar over het nummer van het hipste GSM-model dat men absoluut moet hebben om “in” te zijn. De adolescenten zijn de laatste jaren één van de belangrijkste “doelwitten” van telefoonoperatoren ; ze kunnen zich alvast in de handen wrijven. Volgens een studie voor de website Kiwee zouden jongeren van 15 tot 24 jaar de leeftijdgroep zijn met de meeste GSM's (78,5% van de gebruikers). De GSM is voor veel adolescenten een onmisbaar attribuut geworden. Aan de schoolpoort zijn GSM bovenhalen, zijn tekstberichten lezen of een SMS-je sturen naar vrienden of vriendinnen is belangrijker geworden dan keuvelen met leeftijdgenoten die lijfelijk aanwezig zijn.

Adolescenten : meer en sneller communiceren

Maar waarom is de GSM zo belangrijk geworden in het leven van adolescenten dat ze er soms verslaafd aan zijn? Adolescenten hebben veel behoefte aan contact. Op de één of andere manier geeft het bezit van een GSM de adolescent het gevoel bij de “groep” of “bende” te horen en deze op elk ogenblik te kunnen bereiken. De inhoud van de berichten is van weinig belang, contact houden is belangrijker. Bovendien, rond de leeftijd van 12-14 jaar worden de berichten talrijker maar korter.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 04/02/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarom voelen adolescenten zich slecht? Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Het is eigen aan adolescenten dat ze zich niet goed in hun vel voelen. Een psycholoog van het Ziekenhuis van Mont-Godinne (UCL) heeft daarvoor een hypothese geformuleerd die het probleem zou kunnen verklaren.

Kinderen en zakgeld Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

In de huidige consumptiemaatschappij is het voor ouders niet steeds gemakkelijk het zakgeld van hun kinderen te beheren. Hoe hen tevreden stellen zonder toe te geven aan elke gril? We overlopen enkele denkpistes met Véronique Caillard, psychologe.

Mijn lichaam is afschuwelijk ! Geüpdatet op 18/02/2003 - 00h00

Te dunne benen, te dikke dijen, te kleine of te grote ogen, haar dat te veel of te weinig krult, puistjes, een bril... Bij adolescenten kan alles tot complexen leiden. Een woordje uitleg...

Meer artikels