• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

ADHD, hyperactiviteit

ADHD, hyperactiviteit

Afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (Eng.), een neuropsychologische stoornis gekenmerkt door aandachtstekort en hyperactiviteit. Circa twee procent van alle kinderen heeft last van dit syndroom, waarvan de oorzaak vermoedelijk ligt in lichte hersenaandoeningen. Het is een beschrijving van symptomen, waarmee nog niets over de oorzaak is gezegd.

Soms valt het ouders al direct na de geboorte op dat hun baby veel huilt en nauwelijks stil ligt. Rond het vierde, vijfde levensjaar is de aandoening gekenmerkt door:
- clownesk gedrag:
- niet kunnen stilzitten:
- verminderd concentratievermogen;
- slaapstoornis.

Bij het ontstaan van deze symptomen zou erfelijkheid een rol kunnen spelen, maar de omgeving van het kind speelt een even grote zo niet grotere rol. Modern MRI heeft aangetoond dat in een bepaalde groep kinderen met deze aandoeningen afwijkingen van de hersenbalk, de frontale schors en/of de basale kernen van de grote hersenen veranderingen tonen die kunnen duiden op een ontwikkelingsstoornis in de eerste maanden van de zwangerschap.

Bijgewerkt door Medica Press op 20/01/2011
Origineel artikel geschreven door op 01/04/2003

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Neurologie

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de INBU
Door INBU 28/04/11 - 10.41
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen met een grote impact op de ontwikkeling en het dagelijks functioneren van kinderen en hun ...

Uw interactief gedeelte over Hyperactiviteit van het kind

Neem deel aan de meest recente discussies