Ademtests: huidige en toekomstige perspectieven

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 27/01/2015 - 09h37
-A +A

Ademtests zijn minder ingrijpend dan een bloedafname, maar wel even doeltreffend. Een ideale methode dus. Waarvoor worden ze momenteel gebruikt en welke nieuwe toepassingsmogelijkheden bieden ze?

PUB

Waarvoor dienen ademtests precies?

Ter verduidelijking: we hebben het hier niet over tests om de ademhaling zelf te meten en de gezondheid van de longen na te gaan, wél over ademtests (“breath tests” in het Engels) die artsen in staat stellen om ziekten op te sporen.

Momenteel worden er vooral twee soorten van die tests gebruikt:

  • De eerste test gaat na of er Helicobacter Pylori in de maag zit, een bacterie die maagzweren kan veroorzaken. De patiënt hoeft alleen maar een oplossing in te nemen die ureum bevat met een merkstof erbij. Helicobacter Pylori breekt namelijk ureum af. Is de bacterie aanwezig, dan komt de marker in de uitgeademde lucht terecht. Zo niet worden ureum en marker uitgescheiden in de urine. Het volstaat dus om, na het drinken van de oplossing, in een toestel te blazen, zodat de artsen de aanwezigheid van de merkstof kunnen meten.
  • De tweede ademtest werkt min of meer volgens hetzelfde principe, en dient om lactose-intolerantie op te sporen. Wanneer de lactose niet verteerd wordt, komt hij volledig in de darmen terecht, waar de bacteriën hem omzetten in waterstof. Deze test is eenvoudiger, en de patiënt hoeft er geen oplossing met merkstof voor op te drinken, maar gewoon lactose in te nemen. De hoeveelheid waterstof in de uitgeademde lucht wordt gemeten voor- en nadat de patiënt er heeft ingenomen. Een sterke verhoging wijst op intolerantie.

Ademtests: ook om kanker, prikkelbare darm…. en nog veel meer op te sporen!

Beide tests zijn momenteel de enige die massaal verspreid worden, al gebeurt er vandaag reeds heel wat onderzoek naar nieuwe toepassingen. Onder meer om de bloedsuikerspiegel van diabetespatiënten te analyseren, door de acetonconcentratie in de adem te meten. Een kleinschalige studie heeft ook aangetoond dat het mogelijk zou zijn om hartinsufficiëntie op te sporen met een gewone ademtest.

Bovendien zouden ademtests ook nuttig kunnen zijn tegen kanker. Om de tumor zelf op te sporen in geval van long- of dikkedarmkanker, maar ook om de zin van chemotherapie na te gaan, door te controleren met welke snelheid de substantie gemetaboliseerd wordt.

Tot slot kunnen ademtests ook een beeld geven van de bacteriën die onze darmen bevolken. Wanneer het evenwicht van de darmflora verstoord raakt, kan dat tot heel wat gezondheidsproblemen leiden, onder meer prikkelbare darm (spastisch colon) of obesitas (zwaarlijvigheid).

Conclusie: in de toekomst zullen ademtests ongetwijfeld op steeds grotere schaal verspreid worden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 27/01/2015 - 09h37
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een bacterie die maagzweren veroorzaakt Gepubliceerd op 13/10/2014 - 17h13

In 2005 wonnen de Australische wetenschappers Barry Marshall en Robin Warren verdiend de Nobelprijs Geneeskunde voor hun ontdekking van Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren veroorzaakt. Niemand geloofde hun theorie, en ze moesten tien jaar...

Maagzweren na de ontdekking van de Helicobacter pylori Geüpdatet op 11/12/2007 - 00h00

In 2005 ging de Nobelprijs Geneeskunde naar twee Australische onderzoekers: Barry J. Marshall en J. Robin Warren die twintig jaar eerder de Helicobacter pylori ontdekten, de bacterie in de maag die verantwoordelijk geacht werd voor ulcera in de maag...

Meer artikels