Additieven: zijn ze gevaarlijk voor onze gezondheid ?

Additieven: zijn ze gevaarlijk voor onze gezondheid ?

Smaakverbeteraars, kleurstoffen, bewaarmiddelen… Al deze stoffen zijn additieven voor levensmiddelen. Ze worden vaak verguisd - soms terecht, soms niet. Hoe raken we wijs uit al die namen?

Waar dienen additieven in levensmiddelen voor?

Alle producten die niet om zichzelf worden gegeten maar die in het productieproces aan onze levensmiddelen worden toegevoegd, worden als additieven beschouwd. Maar ze hebben niet allemaal hetzelfde doel. Enkele definities.

  • Smaakverbeteraars moeten de smaak van de levensmiddelen versterken en ze dus "beter" maken.
  • Kleurstoffen kent iedereen. Ze moeten de kleur van het voedsel veranderen om het er appetijtelijker te doen uitzien.
  • Bewaarmiddelen - de naam zegt het - helpen de kwaliteit en het uitzicht van de levensmiddelen bewaren, ook als ze ouder worden.
  • Aroma’s geven aan ons voedsel een smaak die er aanvankelijk niet in zit.

Additieven voor levensmiddelen hebben een vrij slechte reputatie, maar we vergeten dan wel dat het een heel oud gebruik is. Al sinds mensenheugenis voegen we stoffen toe aan onze voedingswaren om ze te verbeteren! Het kruiden van gerechten bijvoorbeeld heeft geen andere bedoeling. Sommige additieven zoals de bewaarmiddelen zijn trouwens van groot belang voor onze gezondheid. Maar we mogen er dan wel niet mee overdrijven.

 

Hoe moeten we de additieven goed gebruiken?

Over het algemeen mogen we ervan uitgaan dat additieven in onze levensmiddelen onschadelijk zijn. Dat is wetenschappelijk bewezen. We kunnen ze dus gebruiken zonder ongerust te zijn.

Er is wel één klein, maar belangrijk detail: de onschadelijkheid ervan is berekend voor een bepaalde dagelijkse dosis. Mensen die veel producten eten die additieven bevatten, of grote hoeveelheden van een levensmiddel waar er veel in zitten, lopen toch het risico om de dagelijkse aanvaardbare dosis te overschrijden.

 

Artikel gepubliceerd door op 03/04/2012

Bronnen: Codex Alimentarium.
Dr Laurent Chevallier, "Les 100 meilleurs aliments pour votre santé et la planète", uitg. Fayard.
Laurence Wittner: "Savez-vous vraiment ce que vous mangez?", uitg. Leduc.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating