Acuut reuma

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Jeugdreuma; een ontsteking van de grote gewrichten, die optreedt na een streptokokkeninfectie. Acuut reuma komt voornamelijk voor bij kinderen van vijf tot 15 jaar. De verschijnselen zijn: koorts en pijnlijke, rode en gezwollen gewrichten. In sommige gevallen gaat acuut reuma gepaard met huiduitslag en aantasting van de hartkleppen, wat zich kan uiten in kortademigheid en vochtophoping.

Een bijzondere complicatie vormen de hartaandoeningen. Er kunnen wratachtige vormsels aan de kleppen optreden, waardoor de werking ernstig wordt gestoord.
Acuut reuma wordt voorafgegaan door een infectie met hemolytische streptokokken. Deze infectie kan soms ongemerkt verlopen. Alle verschijnselen verdwijnen na enige weken. Door littekenvorming in het hart wordt echter een blijvende hartbeschadiging, vooral aan de kleppen veroorzaakt. Acuut reuma komt het meest voor bij kinderen van zes tot 12 jaar en herhaalt zich gemakkelijk.

De behandeling bestaat uit bedrust, antibiotica, corticosteroïden en andere middelen tegen de gewrichtspijn en de zwelling in de gewrichten. Door acuut reuma beschadigde hartkleppen worden soms, namelijk indien ernstige stoornissen in de hartwerking optreden, operatief behandeld. Om infecties te voorkomen wordt in het algemeen als voortgezette behandeling eenmaal per maand een langwerkend antibioticum gegeven.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hartinsufficiëntie bij senioren: een moeilijk probleem Gepubliceerd op 12/03/2013 - 12h19

Het hart is een pomp die noodzakelijk is voor de goede werking van de bloedsomloop. Het lichaam is zeer gevoelig voor het minste hartprobleem. Als het hart om één of andere reden niet meer goed pompt, spreken we van hartinsufficiëntie of hartfalen. H...

Meer artikels