• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Acute en chronische stress tasten uw gezondheid aan

Acute en chronische stress tasten uw gezondheid aanWe hebben het tegenwoordig allemaal zo druk op het werk dat de leuze "werken is gezond" steeds holler klinkt. Uit een Europese enquête over werkomstandigheden in 2000 blijkt dat 28 % van de Europese werknemers hun werk als een bron van stress ervaren En stress slaat in alle "echelons" van de hiërarchie toe.

Een online-enquête van "Le Journal du Management" (Frankrijk) wijst uit dat 51,5 % van de managers de stress op het werk zeer hoog of te hoog vindt. Die stress wordt veroorzaakt door de te halen streefdoelen (32, 3%), de algemene sfeer op het werk (27,6 %), het algemene leefritme (20,2 %), gebrek aan erkenning, onrechtvaardige behandeling en managementstijl.

Acute of chronische stress

Stress kan onmiddellijk toeslaan - en dan spreken we van acute stress - en/of langdurig, en dan gaat het om chronische stress . Versnelde hartslag, hoofdpijn, stijve nek en/of schouders, rugpijn, snellere adem, hevig transpireren, klamme handen, maagpijn, misselijkheid en diarree: het zijn allemaal courante stresssymptomen. Stress kan ook uw manier van denken, uw gedrag en uw stemming beïnvloeden, en u prikkelbaar maken. Gevolg: u raakt bij de minste tegenslag van streek en gefrustreerd, vaart zonder reden uit tegen anderen, voelt u de hele dag nerveus of uitgeput, kampt met concentratieproblemen, windt u op over pietluttigheden, twijfelt aan uw capaciteiten, bereid u voor op allerlei rampscenario's…

Acute stress: de toestand moet snel weer normaal worden

Acute stress (op korte termijn) is een onmiddellijke reactie van het lichaam op situaties waarop we lijken te moeten reageren. Ons stressniveau hangt af van de intensiteit en de duur van de stress, en van de manier waarop we erop reageren. Meestal herstelt ons lichaam snel van acute stress . Die kan echter toch problemen veroorzaken als hij te vaak optreedt of als uw lichaam zich niet kan herstellen. Bij hartlijders kan acute stress hartritmestoornissen (aritmie) en zelfs een hartinfarct veroorzaken.

Artikel gepubliceerd door op 09/05/2006

Vindt u het artikel interessant?