• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Acupunctuur kan helpen bij rugklachten

Acupunctuur kan helpen bij rugklachtenHeel veel mensen hebben last van rugpijn en meer en meer rugpatiënten gaan op zoek naar alternatieve therapieën. Die houden soms verrassingen in... zoals dat ze even doeltreffend zijn als de methodes van de traditionele geneeskunde!

Massa's mensen lopen rond met rugpijn. De kwaal zorgt ook voor een zware financiële dobber in de sociale zekerheid, en het ziet er niet naar uit dat daar in de toekomst iets aan verandert.
Integendeel, operatieve ingrepen zoals het plaatsen van een tussenwervelschijfprothese - enkele jaren geleden nog ondenkbaar en worden alsmaar gewoner. Daarnaast worden ook heel wat geneesmiddelen voorgeschreven, vooral ontstekingsremmers en/of pijnstillers. Rugklachten zijn meestal het gevolg van een ontsteking van de tussenwervelschijf en de weefsels errond. Ook gymnastiek is een beproefde remedie. In de meeste gevallen van rugpijn is er namelijk sprake van een spierzwakte die ervoor zorgt dat de wervels tijdens de dagdagelijkse bewegingen constant "bewegen" . Het gevolg is een voortijdige slijtage van de tussenwervelschijf door de druk erop. Het probleem wordt meestal opgevangen door oefeningen van zogeheten actieve stabilisatie. Tegenwoordig zoeken meer en meer mensen hun toevlucht tot min of meer alternatieve therapieën zoals manipulatie, massages of acupunctuur.

Zes maanden om u te laten overtuigen

Een Duits team van wetenschappers heeft een onderzoek gedaan rond acupunctuur. Aan het onderzoek namen 1162 mensen deel, verdeeld over meerdere ziekenhuiscentra. Allemaal hadden ze al minstens acht jaar last van rugpijn. De jongste deelnemer was 18, de oudste 86. De deelnemers werden opgesplitst in drie groepen. De eerste groep (387 patiënten) werd behandeld door acupuncturisten opgeleid volgens de traditionele Chinese geneeskunst. Een tweede groep (387) kregen gesimuleerde acupunctuur. De verzorger voerde hetzelfde ritueel uit, maar hij stak de naalden lukraak in het lichaam en trok zich niets aan van de beroemde meridianen. De derde groep tenslotte (388) werd behandeld volgens de traditionele methode op basis van medicatie en kinesitherapie.
Alle groepen werden twee keer per week behandeld, gedurende zes maanden.

Vooral behoefte aan contact?

De resultaten waren heel verrassend en spraken duidelijk in het voordeel van de acupunctuur.
In de eerste groep werd namelijk een vermindering van pijn vastgesteld bij 48% van de patiënten, in de derde groep was dat slechts 27%. Iets vervelender voor de aanhangers van deze Chinese geneeswijze is wel dat de nep-acupunctuur bijna even goede resultaten opleverde (45% van de patiënten was tevreden). Dat resultaat kan moeilijk anders verklaard worden dan dat er psychologie in het spel is. Het volgende plaatje is denkbaar: iemand heeft last van rugpijn en vraagt hulp, maar hij neemt geen genoegen met een aanpak die de verantwoordelijkheid van hem wegneemt (neem geneesmiddelen), en evenmin met een autoritaire houding (doe aan sport) of een beschuldigende vinger (u hebt te weinig spieren). Hij heeft aandacht nodig, en de erkenning dat de pijn er daadwerkelijk is, en waarom daarvoor niet de omweg van een klein magisch ritueel gebruiken...
Misschien toch de moeite om het te proberen

Artikel gepubliceerd door op 18/12/2007

Bronnen: German Acupuncture (GERAC) for chronic low back pain: Randomized Multicenter, Blinded Parallel-group Trial With 3 Groups, in Archives of Internal Medicine; 167: 1821, 2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten