Acupunctuur: doeltreffend, maar niet tegen depressie

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 22/03/2011 - 09h55
-A +A

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die meer en meer wordt toegepast op tal van domeinen en ook almaar meer erkenning krijgt. Maar het is geen wondermiddel dat voor alles en nog wat bruikbaar is. Uit recent onderzoek blijkt dat het bijvoorbeeld niet helpt tegen depressies...

PUB

Acupunctuur niet doeltreffend bij depressies

In dit recente onderzoek analyseert de Cochrane Collaboration dertig studies rond acupunctuur en depressies. De bedoeling van deze meta-analyse was om (manuele of elektrische)  acupunctuur te vergelijken met behandelingen via geneesmiddelen. De resultaten van het onderzoek zijn niet bemoedigend voor aanhangers van acupunctuur. Om te beginnen bleken heel wat studies van slechte kwaliteit of onzuiver te zijn. Uit de betrouwbare studies bleek dat de wetenschappelijke proeven aangeven dat acupunctuur niet helpt tegen depressies. Volgens één studie bereikten mensen die verzorgd werden met geneesmiddelen én acupunctuur betere resultaten dan mensen die enkel behandeld werden met geneesmiddelen. Maar daar zullen mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor antidepressiva niet echt iets aan hebben.

 

Wat zijn de ‘zachte’ oplossingen voor depressies?

Als acupunctuur niet werkt, wat blijft er buiten medicatie dan nog over om neerslachtigheid het hoofd te bieden? Twee remedies hebben wetenschappelijk hun nut bewezen en ze zijn ook makkelijk te realiseren:

Het is al herhaaldelijk aangetoond dat regelmatig aan lichaamsbeweging doen doeltreffend is tegen depressies. Dus: als u een dipje hebt, trek dan uw joggingschoenen, dansschoenen of skeelers aan... Alle sporttakken zijn goed, als u maar beweegt!

Ook Sint-Janskruid heeft in zekere mate zijn doeltreffendheid tegen depressies bewezen. Het middel is makkelijk te krijgen. Praat er wel eerst over met uw huisarts als u overweegt om het te nemen, want het kruid kan een invloed hebben op andere geneesmiddelen en op anticonceptiva.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 22/03/2011 - 09h55

Smith, C.A., Cochrane database of systematic reviews, 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sint-janskruid: doeltreffend, maar weinig gebruikt Gepubliceerd op 14/01/2014 - 15h26

In het Frans 'kruid met de duizend gaatjes' genoemd, is sint-janskruid een plant die haar doeltreffendheid reeds bewezen heeft in geval van lichte en matige depressies. In de praktijk wordt sint-janskruid echter weinig gebruikt in vergelijking met de...

Hoe lichte depressies genezen zonder geneesmiddelen? Gepubliceerd op 23/02/2016 - 15h32

Hoewel geneesmiddelen hun nut al bewezen hebben in geval van echte depressies, kunnen depressieve toestanden , tijdelijke zwaarmoedigheid en andere inzinkingen in vele gevallen aangepakt en verbeterd worden via natuurlijke alternatieven.

Sint-janskruid, een mooie maar gevaarlijke bloem Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Het sint-janskruid (Hypericum perforatum), een mooie plant met gele bloemen, wordt vaak gebruikt als middel tegen depressie, met name door kankerpatiënten. Maar het sint-janskruid interfereert met andere geneesmiddelen, wat ernstige gevolgen kan hebb...

Meer artikels