• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Acupunctuur: doeltreffend, maar niet tegen depressie

Acupunctuur: doeltreffend, maar niet tegen depressie

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die meer en meer wordt toegepast op tal van domeinen en ook almaar meer erkenning krijgt. Maar het is geen wondermiddel dat voor alles en nog wat bruikbaar is. Uit recent onderzoek blijkt dat het bijvoorbeeld niet helpt tegen depressies...

Acupunctuur niet doeltreffend bij depressies

In dit recente onderzoek analyseert de Cochrane Collaboration dertig studies rond acupunctuur en depressies. De bedoeling van deze meta-analyse was om (manuele of elektrische)  acupunctuur te vergelijken met behandelingen via geneesmiddelen. De resultaten van het onderzoek zijn niet bemoedigend voor aanhangers van acupunctuur. Om te beginnen bleken heel wat studies van slechte kwaliteit of onzuiver te zijn. Uit de betrouwbare studies bleek dat de wetenschappelijke proeven aangeven dat acupunctuur niet helpt tegen depressies. Volgens één studie bereikten mensen die verzorgd werden met geneesmiddelen én acupunctuur betere resultaten dan mensen die enkel behandeld werden met geneesmiddelen. Maar daar zullen mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor antidepressiva niet echt iets aan hebben.

 

Wat zijn de ‘zachte’ oplossingen voor depressies?

Als acupunctuur niet werkt, wat blijft er buiten medicatie dan nog over om neerslachtigheid het hoofd te bieden? Twee remedies hebben wetenschappelijk hun nut bewezen en ze zijn ook makkelijk te realiseren:

Het is al herhaaldelijk aangetoond dat regelmatig aan lichaamsbeweging doen doeltreffend is tegen depressies. Dus: als u een dipje hebt, trek dan uw joggingschoenen, dansschoenen of skeelers aan... Alle sporttakken zijn goed, als u maar beweegt!

Ook Sint-Janskruid heeft in zekere mate zijn doeltreffendheid tegen depressies bewezen. Het middel is makkelijk te krijgen. Praat er wel eerst over met uw huisarts als u overweegt om het te nemen, want het kruid kan een invloed hebben op andere geneesmiddelen en op anticonceptiva.

 

Artikel gepubliceerd door op 22/03/2011

Bronnen: Smith, C.A., Cochrane database of systematic reviews, 2010.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden