Acupunctuur: doeltreffend, maar niet tegen depressie

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 22/03/2011 - 09h55
-A +A

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die meer en meer wordt toegepast op tal van domeinen en ook almaar meer erkenning krijgt. Maar het is geen wondermiddel dat voor alles en nog wat bruikbaar is. Uit recent onderzoek blijkt dat het bijvoorbeeld niet helpt tegen depressies...

PUB

Acupunctuur niet doeltreffend bij depressies

In dit recente onderzoek analyseert de Cochrane Collaboration dertig studies rond acupunctuur en depressies. De bedoeling van deze meta-analyse was om (manuele of elektrische)  acupunctuur te vergelijken met behandelingen via geneesmiddelen. De resultaten van het onderzoek zijn niet bemoedigend voor aanhangers van acupunctuur. Om te beginnen bleken heel wat studies van slechte kwaliteit of onzuiver te zijn. Uit de betrouwbare studies bleek dat de wetenschappelijke proeven aangeven dat acupunctuur niet helpt tegen depressies. Volgens één studie bereikten mensen die verzorgd werden met geneesmiddelen én acupunctuur betere resultaten dan mensen die enkel behandeld werden met geneesmiddelen. Maar daar zullen mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor antidepressiva niet echt iets aan hebben.

 

Wat zijn de ‘zachte’ oplossingen voor depressies?

Als acupunctuur niet werkt, wat blijft er buiten medicatie dan nog over om neerslachtigheid het hoofd te bieden? Twee remedies hebben wetenschappelijk hun nut bewezen en ze zijn ook makkelijk te realiseren:

Het is al herhaaldelijk aangetoond dat regelmatig aan lichaamsbeweging doen doeltreffend is tegen depressies. Dus: als u een dipje hebt, trek dan uw joggingschoenen, dansschoenen of skeelers aan... Alle sporttakken zijn goed, als u maar beweegt!

Ook Sint-Janskruid heeft in zekere mate zijn doeltreffendheid tegen depressies bewezen. Het middel is makkelijk te krijgen. Praat er wel eerst over met uw huisarts als u overweegt om het te nemen, want het kruid kan een invloed hebben op andere geneesmiddelen en op anticonceptiva.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 22/03/2011 - 09h55

Smith, C.A., Cochrane database of systematic reviews, 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sint-janskruid, een mooie maar gevaarlijke bloem Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Het sint-janskruid (Hypericum perforatum), een mooie plant met gele bloemen, wordt vaak gebruikt als middel tegen depressie, met name door kankerpatiënten. Maar het sint-janskruid interfereert met andere geneesmiddelen, wat ernstige gevolgen kan hebb...

Psychotherapie bij depressie: werkt het? Geüpdatet op 27/07/2015 - 09h28

Patiënten met een depressie krijgen van de arts gewoonlijk een behandeling met medicatie voorgeschreven. Heeft ook psychotherapie hier haar plaats? Volgens een recente metastudie wel!

Acupunctuur: duurzaam doeltreffend bij tabaksontwenning! Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

De consensusconferentie in 1998 in Parijs leverde tegenstrijdige conclusies op over de doeltreffendheid van acupunctuur bij tabaksontwenning . Uit nieuwe analyses blijkt acupunctuur vandaag namelijk drie keer meer kans op succes op te leveren dan gee...

Meer artikels