Actieve diabetici leven langer!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/09/2003 - 00h00
-A +A

Elke vorm van lichaamsbeweging - hoe miniem ook - is goed voor diabetici. Zo doet twee uur wandelen per week de mortaliteit al dalen met 40 %!

PUB

Dat lichaamsbeweging preventief werkt tegen hart- en vaatziekten en diabetes, was al bekend. Dat ze echter ook nuttig is voor wie de ziekte al heeft, was evenwel nog niet bewezen. Dat is ondertussen gebeurd, dankzij deze Amerikaanse studie bij meer dan 3.000 volwassen diabetici. De auteurs onderzochten de proefpersonen en deden een regelmatige follow-up. Dat leverde heel wat informatie op over hun levenswijze en meer bepaald over hun lichamelijke activiteiten.

Bewegen kan nooit kwaad

En wat blijkt: alleen al twee uur wandelen per week verlaagt het sterfterisico bij diabetespatiënten met 40 % in vergelijking met patiënten die minder actief zijn. Ook het cardiovasculaire sterfterisico daalt met 34 %. Uiteraard wordt elke extra inspanning beloond, want drie tot vier uur wandelen per week verlaagt het sterfterisico met 54 %. Slotsom: een diabeticus overtuigen om twee uur per week te wandelen, vermijdt één sterfgeval per jaar op 61 patiënten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/09/2003 - 00h00 Archives of Internal Medicine, 163 (12) : 1440-1447, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Trainen: een beetje is al veel! Geüpdatet op 24/06/2003 - 00h00

Recente studies tonen aan dat de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging merkbaar zijn vanaf de eerste sessies en dat men niet noodzakelijk moet zweten of records moet breken. Een woordje uitleg!

Fysieke training: zet uw hart aan het werk Geüpdatet op 02/03/2004 - 00h00

Lichaamsbeweging is goed voor hart en bloedvaten en voor de spieren, en verbetert daardoor de symptomen van chronische hartinsufficiëntie. Het gebrek aan wetenschappelijke bewijzen was tot nog toe een hinderpaal voor de algemene toepassing van die st...

Meer artikels