Acne: wat kunnen omega-3 vetzuren doen?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/12/2008 - 00h00
-A +A

Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen. De psychologische gevolgen zijn talrijk en de mechanismen die aan de basis liggen zijn totnogtoe niet goed gekend. Een preliminaire studie benadrukt het belang van omega-3 vetzuren.

PUB

Verschillende studies evalueerden het effect van een aantal nutriënten op het optreden en de evolutie van acne (zink, selenium, vitamine E, epigallocatechine-gallaat (EGCG), chroom….). Epidemiologische studies naar het effect van voedingsfactoren worden steeds talrijker (glycemische index, producten afkomstig van de zee). Kortom, wat we eten kan op een directe manier het optreden van acne beïnvloeden!

Sardines en groene thee

In het kader van een pilootstudie hebben onderzoekers het effect van een supplement bepaald met omega-3 (1000 mg/dag EPA van sardinen en anjovis), zinkgluconaat (15 mg/dag), selenium (200 microg/dag), chroom (200 microg/dag) en EGCG afkomstig van groen thee (200 mg/dag) bij vijf jonge mannen en meisjes met acne tussen 18 en 23 jaar oud. De huid en de psychologische toestand van de patiënten werd bepaald voor en na (twee maanden later) de behandeling met het supplement.

Minder huidlaesies

Het innemen van het supplement had een positief effect op het totale aantal huidlaesies (de acnepuntjes op het gezicht) bij vier van de vijf deelnemers (11 tot 41 laesies minder in de loop van twee maanden), terwijl het gemiddeld aantal laesies afnam van 62,8 naar 40,4 bij alle deelnemers.
Het ziet er naar uit dat de ontstekingsreactie vermindert, zo bleek uit een foto van de laesies (grote van de ontstoken puistjes en roodheid) en dat het aantal ontstoken laesies daalt (20,8 versus 6,8 in de loop van twee maanden).
De psychologische status van de patiënten werd bovendien verbeterd door het toedienen van het supplement, zoals bleek uit de resultaten van AIOS test (Arizona Integrative Outcomes Scale). Het mentaal, emotioneel en sociaal welzijn nam toe met 24%.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/12/2008 - 00h00 Rubin MG, Kim K, Logan AC. Acne vulgaris, mental health and omega-3 fatty acids: a report of cases. Lipids Health Dis. October 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Opgepast voor een verergering van acne na blootstelling aan de zon Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h33

Het klopt gedeeltelijk dat acne verbetert als de zon schijnt. Dat komt omdat de UV-straling de ontsteking tegengaat, waardoor de puistjes uitdrogen. Maar later keert de situatie zich helaas om en volgt er een fase waarin de acne verergert. Gelukkig i...

Acne bij volwassenen: 41% van de vrouwen Geüpdatet op 28/03/2006 - 00h00

Acne is een erg vaak voorkomende klassieke huidziekte die rond de pubertijd begint en meestal rond de leeftijd van 18-20 jaar verdwijnt. Toch zijn er ook heel wat volwassen vrouwen die aceachtige letsels vertonen die er tijdens de adolescentie niet w...

Kan voeding een rol spelen in de strijd tegen acne? Gepubliceerd op 21/05/2013 - 16h45

"Sommige voedingsmiddelen hebben de kwalijke gewoonte om acne te bevorderen." Tot nu toe bestond het antwoord van de wetenschappers uit het negeren van wat ze dachten een gerucht te zijn... maar een nieuwe studie over acne en voeding heeft aangetoond...

Acne in de puberteit: hoe leven met de behandeling? Geüpdatet op 08/03/2016 - 14h29

In de puberteit vinden veel ontregelende veranderingen plaats en is de blik van de andere van cruciaal belang … In die context is het niet altijd makkelijk om rustig te blijven als je acne hebt in het gezicht. Wat zijn de juiste handelingen die jonge...

Meer artikels