• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Acne: wat kunnen omega-3 vetzuren doen?

Acne: wat kunnen omega-3 vetzuren doen? Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen. De psychologische gevolgen zijn talrijk en de mechanismen die aan de basis liggen zijn totnogtoe niet goed gekend. Een preliminaire studie benadrukt het belang van omega-3 vetzuren.

Verschillende studies evalueerden het effect van een aantal nutriënten op het optreden en de evolutie van acne (zink, selenium, vitamine E, epigallocatechine-gallaat (EGCG), chroom….). Epidemiologische studies naar het effect van voedingsfactoren worden steeds talrijker (glycemische index, producten afkomstig van de zee). Kortom, wat we eten kan op een directe manier het optreden van acne beïnvloeden!

Sardines en groene thee

In het kader van een pilootstudie hebben onderzoekers het effect van een supplement bepaald met omega-3 (1000 mg/dag EPA van sardinen en anjovis), zinkgluconaat (15 mg/dag), selenium (200 microg/dag), chroom (200 microg/dag) en EGCG afkomstig van groen thee (200 mg/dag) bij vijf jonge mannen en meisjes met acne tussen 18 en 23 jaar oud. De huid en de psychologische toestand van de patiënten werd bepaald voor en na (twee maanden later) de behandeling met het supplement.

Minder huidlaesies

Het innemen van het supplement had een positief effect op het totale aantal huidlaesies (de acnepuntjes op het gezicht) bij vier van de vijf deelnemers (11 tot 41 laesies minder in de loop van twee maanden), terwijl het gemiddeld aantal laesies afnam van 62,8 naar 40,4 bij alle deelnemers.
Het ziet er naar uit dat de ontstekingsreactie vermindert, zo bleek uit een foto van de laesies (grote van de ontstoken puistjes en roodheid) en dat het aantal ontstoken laesies daalt (20,8 versus 6,8 in de loop van twee maanden).
De psychologische status van de patiënten werd bovendien verbeterd door het toedienen van het supplement, zoals bleek uit de resultaten van AIOS test (Arizona Integrative Outcomes Scale). Het mentaal, emotioneel en sociaal welzijn nam toe met 24%.

Artikel gepubliceerd door op 23/12/2008

Bronnen: Rubin MG, Kim K, Logan AC. Acne vulgaris, mental health and omega-3 fatty acids: a report of cases. Lipids Health Dis. October 2008

Vindt u het artikel interessant?