• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Acne: de oorzaken van deze vervelende huidziekte

Acne: de oorzaken van deze vervelende huidziekteBijna 80% van de tieners heeft in mindere of meerdere mate last van acne. Het probleem verdwijnt vaak vanzelf, maar het kan ook hardnekkig voortduren. 25 % van de volwassenen verklaart immers er nog altijd of opnieuw last van te hebben. De oorzaak van de aandoening hangt inderdaad niet alleen samen met de leeftijd...

Talg, de boosdoener

Niet alle factoren die aan de basis liggen van acne zijn al bekend, maar de hoofdoorzaken zijn wel duidelijk omschreven.

Het begint met een overproductie van talg, waardoor de huid vet wordt en vatbaarder voor acne.

Daarna treedt een obstructie van de haar- en talgfollikel op. Die follikel is een soort zakje met een haartje in, waarin de talg terechtkomt die door de talgklier wordt afgescheiden. Als de natuurlijke vervelling van de cellen in de follikel niet correct verloopt, kan de talgklier verstopt raken en kan de talg niet meer naar buiten.
Dan ontstaat een kleine mee-eter. Dat kan een open mee-eter (het zwarte puntje) zijn, of een gesloten mee-eter (de microcyste of het witte puntje, waaruit de pukkels en puistjes ontstaan).

De derde factor in het spel zijn de bacteriën, meer bepaald het Proprionibacterium acnes. Deze bacterie voedt zich met de talg en profiteert van de overvloedige productie ervan om vetzuren te produceren. Dat irriterende goedje is ideaal om een nauwelijks zichtbaar wondje om te zetten in een grote rode, ontstoken puist.

Voedingsbodem

Al die fenomenen treden maar op omdat er elementen aanwezig zijn die bevorderlijk zijn voor hun ontwikkeling. Eerste op de beklaagdenbank zijn de hormonen. Die verklaren trouwens waarom acne in de puberteit optreedt, een periode van grote hormonale veranderingen. De hormonen in kwestie zijn de androgene of mannelijke hormonen. Ook de vrouwen produceren die, maar in mindere mate. Deze hormonen stimuleren de talgklieren en kunnen er dus toe leiden dat de talgklier verstopt raakt en de bacteriën aan voedsel komen, twee elementen die de vorming van puistjes in de hand werken.

Een andere factor die aan de basis kan liggen van acne is erfelijke aanleg. De invloed hiervan is niet te onderschatten. Er bestaan families met een lange geschiedenis van acne.
Ook het verkeerd of overmatig aanbrengen van cosmetische producten, of afschilfering van de huid (met een overproductie van talg als reactie) kunnen acne veroorzaken, net zoals het gebruik van geneesmiddelen (vooral lithium, corticosteroïden, bereidingen op basis van jodium enz., en bepaalde anticonceptiepillen...).

Artikel gepubliceerd door op 27/06/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Acne bij volwassenen: de strijd tegen de puistjes

 • Acne met zijn gevolg van zwarte puntjes, microcysten en andere puistjes, komt niet alleen voor bij jongeren. Soms ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating