• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Acne bij volwassenen: 41% van de vrouwen

Acne bij volwassenen: 41% van de vrouwenAcne is een erg vaak voorkomende klassieke huidziekte die rond de pubertijd begint en meestal rond de leeftijd van 18-20 jaar verdwijnt. Toch zijn er ook heel wat volwassen vrouwen die aceachtige letsels vertonen die er tijdens de adolescentie niet waren. Dat blijkt uit de eerste grote Franse studie naar de prevalentie van deze dermatose bij volwassen vrouwen.

Acne bij volwassen vrouwen

Om dit onderzoek uit te voeren, werd naar 3.000 vrouwen tussen 25 en 40 jaar die representatief waren voor de Franse bevolking een vragenlijst verstuurd die ze moesten invullen. Bijna 41% van hen hadden acne. De letsels waren meestal ontstoken en bevonden zich het vaakst aan de onderkant van het gezicht, in de zogenaamde "baardstreek" en op de kin. In 78% van de gevallen waren de acneletsels erger tijdens de premenstruele periode (net voor het doorbreken van de regels) en in 50% van de gevallen tijdens stresssituaties. Er worden ook heel wat letsels vastgesteld na wat traumatische behandelingen worden genoemd (uitduwen van puistjes, krabben...): littekens, pigmentvlekken. In tegenstelling tot bij jongeren wordt de huid vaak omschreven als niet zo vettig en gevoelig. Meer dan 40% van deze vrouwen met acne hadden tijdens hun adolescentie geen problemen met acne. Deze vaststelling suggereert dat er geen systematische link zou zijn tussen acne bij volwassenen en acne bij adolescenten. Ander interessant feit: hoewel de gevolgen voor de levenskwaliteit van deze dermatose afhankelijk is van de ernst van de letsels, lijkt het erop dat volwassenen beter kunnen omgaan met acne dan adolescenten.

Welke zijn de specifieke behandelingen van acne bij volwassenen?

De oorzaak kan liggen in een contraceptiepil die slecht wordt verdragen. Dan kan dan gekozen worden voor een andere orale contraceptie. Samen met de arts wordt besloten om een niet-hormonaal spiraaltje te proberen om zo de hormonale invloed tegen te gaan.Er kan ook een andere medicamenteuze oorzaak zijn en dan moet ook deze hypothese worden onderzocht.Daarna bestaat de behandeling uit plaatselijke ontstekingsremmers (benzoylperoxide, antibiotica). In tweede instantie kan een beroep worden gedaan op cyclines. In geval van ernstige acne bestaan er nog andere medicamenteuze oplossingen.Algemeen moet men er rekening mee houden dat de letsels niet gemakkelijk te behandelen zijn en dat het vaak lang duurt voor ze verdwijnen. Het is echter heel zeldzaam dat het probleem uiteindelijk niet wordt opgelost.

Artikel gepubliceerd door op 28/03/2006

Bronnen: Poli F. et al., JEADV, 15: 541-545, 2001.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Acne bij volwassenen: de strijd tegen de puistjes

 • Acne met zijn gevolg van zwarte puntjes, microcysten en andere puistjes, komt niet alleen voor bij jongeren. Soms ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating