• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Acne bij mannen

Acne bij mannen

Zwarte puntjes, witte puistjes, knobbels, cysten, rode plekken, enz. De huid van mannen zorgt soms (of vaak) voor problemen, zoals acne. Acne is altijd gênant en soms een regelrechte handicap, zowel in de puberteit als op volwassen leeftijd.

Wat moet u weten over acne bij mannen en wat valt er aan te doen?

Waardoor ontstaat acne?

Acne is te wijten aan een verhoogde talgproductie.
Die overtollige talg kan de huidporiën verstoppen, waardoor allerlei soorten elementen zoals restjes dode huid en bacteriën niet meer naar buiten kunnen. Zo vormen er zich zwarte puntjes. En doordat de bacteriën gaan woekeren, ontstaat er tegelijk een ontstekingsreactie die witte pintjes vormt. Die kunnen, afhankelijk van hoe groot en hoe diep ze zijn, uitgroeien tot knobbels en soms zelfs tot cysten.

Waarom produceert de huid te veel talg?

Dat is een erfelijke kwestie: mensen met een vette huid krijgen makkelijker acne. Het risico op acne vergroot ook als een van de ouders zelf acne heeft of heeft gehad.

De aanmaak van talg wordt gestuurd door hormonen, meer bepaald door de androgene of mannelijke hormonen. Ook vrouwen produceren er, maar in mindere mate. Deze hormonale factor verklaart waarom het leven van pubers vaak ontsierd wordt door opstoten van acne, en ook waarom deze huidaandoening verschillend is bij mannen en vrouwen.

Opgelet, bepaalde geneesmiddelen stimuleren het ontstaan van acne. Praat erover met uw arts.


Acne: het verschil tussen mannen en vrouwen

In de puberteit heeft bijna 80 % van de jongeren - evenveel meisjes als jongens - een al dan niet ernstige vorm van acne. Meestal verschijnen de eerste puistjes tussen de leeftijd van 11 en 15 jaar, vooral op het voorhoofd en de neus, later ook op de wangen en de kin en bij jongens soms zelfs op de borst en de bovenkant van de rug en de armen. Na de puberteit - de grote hormonale veranderingen in het lichaam zijn dan voorbij - verdwijnt de acne geleidelijk aan vanzelf. Maar soms blijft acne ook op volwassen leeftijd verder bestaan of steekt ze later in bepaalde periodes van het leven weer de kop op.

Op volwassen leeftijd krijgen vrouwen er vaak mee te maken in de vorm van plotselinge opstoten door de maandelijkse hormonale schommelingen. Ook het gebruik van anticonceptie speelt een rol in de ontwikkeling van acne, net zoals zwangerschappen en de menopauze.

Mannen hebben dan weer vaak zwaardere en meer hardnekkige vormen van acne.

 

Heren, zo voorkomt u acne!

Vier goede reflexen om acne te voorkomen:

 • Reinig uw huid dagelijks
  Was uw huid met water en zeep of - beter nog - met een zacht wasproduct speciaal voor de acnehuid.
 • Doe af en toe een peeling
  Doe ongeveer twee keer per week na de reiniging van uw huid ook een peeling. De gels en crèmes hebben een korrelige structuur die de huid van dode cellen en onzuiverheden ontdoet en die de verstopte huidporiën opent. Een peeling helpt ook ingroeiende haren voorkomen. 
 • Hydrateer uw huid
  Sommige cosmetische producten (crèmes, zepen, make-up, enz.) kunnen door hun textuur of samenstelling de poriën verstoppen.
  Aarzel dus niet om van product te veranderen of om advies te vragen aan een apotheker of dermatoloog. Gebruik producten die dat effect niet hebben, bijvoorbeeld producten met de vermelding «niet-comedogeen» (tegen mee-eters).
  Doe elke dag een hydraterende crème speciaal voor mannen op uw huid. U kunt eventueel bij uw apotheker terecht voor een hydraterende crème die de vorming van puistjes tegengaat. Er bestaan ook matte versies die de huid minder doen blinken, en ook serums die de poriën doen krimpen en die de overtollige talg opnemen.
 • Camoufleer onzuiverheden
  Als u toch puistjes hebt, kunt u ze altijd nog camoufleren. Een toefje correctiecrème of een trek met een correctiepen verbergt doeltreffend onzuiverheden en zwarte puntjes.

Zware of hinderende acne.
Er bestaan specifieke en heel efficiënte geneesmiddelen. Als u zware acne hebt of als de acne u in uw dagelijkse leven hindert, gaat u beter naar een arts, ongeacht of u in de puberteit of volwassen bent.

Artikel gepubliceerd door op 16/09/2014

Bronnen: Ansm, Recommandations de bonne pratique, 2 mai 2008. http://dermato-info.fr/.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Acne bij volwassenen: de strijd tegen de puistjes

 • Acne met zijn gevolg van zwarte puntjes, microcysten en andere puistjes, komt niet alleen voor bij jongeren. Soms ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating