PUBLICITÉ

Abnormale bloedingen: wat zijn de niet-operatieve oplossingen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/05/2010 - 00h00
-A +A

Baarmoeder- of uterusbloedingen zijn bloedingen die optreden buiten de maandstonden en die langer duren of overvloediger zijn dan de normale maandstonden. We vroegen dr. David Elia* naar de mogelijke oorzaken van die bloedingen en de niet-chirurgische oplossingen ervoor.

PUB

Wat zijn baarmoeder- of uterusbloedingen precies?


Dr. David Elia: Baarmoederbloedingen zijn bloedingen die langer duren of overvloediger zijn dan de normale maandstonden, maar die wel op hetzelfde moment beginnen. We noemen dit verschijnsel een menorragie. Maar baarmoederbloedingen kunnen ook buiten de maandstonden optreden. In dat geval noemen we de bloeding een metrorragie.
De bloedingen kunnen heel beperkt zijn en donkerbruin of zwart van kleur, of net heel overvloedig en rood van kleur. De kleur hangt af van hoe zwaar de bloedingen zijn. Hoe lichter de bloeding, hoe meer tijd het bloed heeft om in de vagina te stollen voor het naar buiten komt. In dat geval zal het bloed bruin van kleur zijn. Maar als de bloeding overvloedig is, heeft het bloed niet de tijd om te stollen. Dan is het rood.

Wat zijn de oorzaken van deze bloedingen en hoe worden ze behandeld?


Dr. David Elia: Baarmoederbloedingen hebben veelal niets te maken met een of andere ziekte of afwijking van de baarmoeder (poliepen, fibromen,...). Men spreekt in dat geval van functionele bloedingen. Ze worden veroorzaakt door een te lage productie van het progestatieve hormoon. Er zijn twee mogelijke behandelingen: tabletten met progesteron of een spiraaltje laten plaatsen dat progesteron afscheidt.
Dit hormoon verspreidt zich over de baarmoederwanden - meer bepaald het baarmoederslijmvlies - en voorkomt dat dit groeit en dikker wordt. En aangezien de dikte van het baarmoederslijmvlies bepaalt hoe overvloedig de maandstonden zijn, zullen de bloedingen afnemen en regelmatig worden.

Denk erom dat het traditionele spiraaltje ook bloedingen kan veroorzaken. Dat is ook de meest voorkomende complicatie bij het koperen spiraaltje. De behandeling is simpel. Laat het spiraaltje gewoon wegnemen en vervangen door een hormonaal spiraaltje dat progesteron afscheidt.

Bij vrouwen van boven de 40 of bij vrouwen die geen kinderen meer willen, kan men een systeem toepassen van verwarming via "ultrasone trillingen". Deze niet-operatieve ingreep wordt ambulant uitgevoerd. Er wordt een sonde ingebracht en de warmte schroeit de baarmoederwand. Het baarmoederslijmvlies wordt erdoor minder actief, waardoor de bloedingen afnemen.

Vanaf de leeftijd van 38-40 krijgen heel wat vrouwen bloedingen als gevolg van een afwijking met de naam adenomyose. Dit is een endometriose van de baarmoederspier, dat wil zeggen dat het baarmoederslijmvlies zich gaat nestelen in het spierweefsel van de baarmoederwand.
Adenomyose is een goedaardige aandoening, maar veroorzaakt zeer overvloedige bloedingen tijdens de maandstonden of ook bloedingen buiten de maandstonden (metrorragie). Ook hier bestaat de behandeling uit het innemen van progesteron. Dat kan via tabletten of door het spiraaltje.

Aan vrouwen die nog kinderen willen en die extreem pijnlijke maandstonden met overvloedige bloedingen hebben, wordt vaak ook voorgesteld om een poos de pil te nemen of een progestatief spiraaltje te laten steken.

Bij fibromen die zich niet in de baarmoederholte maar in het spierweefsel bevinden, kunnen baarmoederbloedingen ook worden verlicht met progesteron in de vorm van de pil of een spiraaltje dat dit hormoon plaatselijk afscheidt.

Nog dit: het hormonale spiraaltje veroorzaakt na zes maanden zeer lichte tot quasi onbestaande maandstonden. Voor vrouwen die bloedingen hebben, is dit een enorme verlichting.
Dat spiraaltje kan daarom zelfs worden voorgeschreven aan vrouwen die geen betrekkingen hebben, maar die last hebben van bloedingen...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/05/2010 - 00h00 * Dr. David Elia is gynaecoloog en publiceert regelmatig in wetenschappelijke tijdschriften. Hij heeft meer dan 35 boeken voor het grote publiek geschreven en heeft ook een website opgericht specifiek voor vrouwen (www.docteurdavidelia.com. Dr. David Elia is ook lid van het van het wetenschappelijke comité van e-gezondheid.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ