Abdominoplastie, wat te denken van een operatie voor een platte buik?

Abdominoplastie, wat te denken van een operatie voor een platte buik?

Wie droomt er niet van een platte buik? Jammer genoeg is net die lichaamszone heel lastig om te corrigeren. Veel vrouwen willen een definitieve en drastische oplossing en vragen zich dan ook af of een buikoperatie of abdominoplastie geen oplossing voor ze is. Maar die beslissing mag pas na rijp beraad genomen worden…

 

Abdominoplastie: serieuze kost voor een platte buik

Abdominoplastie is een zware ingreep. Ze is aangewezen voor mensen die heel wat kilo’s zijn bijgekomen en weer afgevallen of voor vrouwen die verschillende zwangerschappen achter de rug hebben en van wie de buik nooit zijn normale vorm heeft teruggevonden. Typisch is dan de huid die is uitgerekt, zwangerschapsstriemen, huidplooien die in “watervalletjes” op de pubis vallen, enz. De ingreep wordt ontraden aan mensen met obesitas vanwege het verhoogde risico bij operaties. Ze kunnen beter eerst wat kilo’s kwijtraken.

Tijdens de operatie worden de meest beschadigde delen van de buikwand weggenomen. Daarna spant de chirurg de rest van de huid om een platte en gladde buik te krijgen. Meestal moet tijdens dit proces de navel verplaatst worden, dat wil zeggen dat hij wordt doorgeknipt en op een andere plaats weer vastgenaaid. Het litteken is vrij groot, meestal enkele tientallen centimeters, maar bevindt zich op een relatief onopvallende plaats (onder aan de buik, op de grens van de pubisharen en tot in de lieslijn).

Abdominoplastie wordt vaak gecombineerd met een of meerdere kleine bijkomende ingrepen. Een ervan is een liposuctie om eventuele lokale vetophopingen in de buikzone weg te nemen die bij de abdominoplastie niet zouden verwijderd worden. een andere is een correctie van de buikspieren. Die zijn door de zwangerschappen ook vaak uitgerekt. Al die ingrepen kunnen tijdens dezelfde operatie gebeuren.

 

Operatie voor een platte buik: belangrijke nawerkingen

Het is duidelijk dat een abdominoplastie geen simpele ingreep is. Kandidaten moeten rekenen met een ziekenhuisopname van twee dagen tot één week. Ze moeten ook een tweetal weken een verband dragen en daarnaast ook zes weken lang een drukverband dragen dat het oedeem (de zwelling als gevolg van de invasieve ingreep) moet beperken. De resultaten zijn ook nog niet meteen bij het verlaten van de operatiekamer te zien. Voor ze zich een beeld kunnen vormen van hoe die "nieuwe buik" eruitziet, moeten het oedeem en de kneuzingen eerst verdwijnen.

Het herstel van de abdominoplastie zelf verloopt nog trager. Pas  na een jaar begint de buik zijn definitieve uitzicht te krijgen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2016
Origineel artikel geschreven door op 28/02/2012

Bronnen: Clinique Mont Saint-Martin, Liège (www.laclinic.be)

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Zo krijgt u een strakke buik!

 • Is uw buik niet meer strak en is hij zijn tonus kwijt? Misschien beweegt u wel te weinig, eet u te rijkelijk of bent u ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating