• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Aardnotenallergie: geen peanuts!

Aardnotenallergie: geen peanuts!Het aantal aardnotenallergieën neemt in West-Europa nog altijd toe, vooral bij kinderen. Waakzaamheid is geboden, want aardnoten zijn terug te vinden in heel wat voedingsproducten. Er is maar één oplossing voor de allergiepatiënt: ze volledig bannen uit zijn voeding.

Pinda's

De aardnoot is een jaarlijks bloeiende peulvrucht (die tot de familie van de erwten en bonen behoort) die gekweekt wordt in de warme landen en waarvan de korrel, de pindanoot, verwerkt wordt als oliebron in de voeding of na branding verwerkt wordt in meel, pasta enz. Aardnootallergie is de op één na meest voorkomende voedselallergie bij kinderen onder de drie jaar, vóór koemelkallergie en na eiallergie. Ze is zelfs de meest frequente allergie na drie jaar en blijft meestal bestaan in de volwassenheid.

Drie soorten symptomen

Een allergie is een abnormale en specifieke reactie van het immuunsysteem bij contact met een vreemde stof (een allergeen), die bij de meesten geen klachten veroorzaakt. Een allergie kan pas ontstaan nadat er een eerste contact is geweest tussen het allergeen en het organisme van de persoon in kwestie, dat antilichamen begint te produceren. Dit eerste contact wordt sensibilisatie genoemd en blijft meestal onopgemerkt. Een allergische reactie ontstaat eventueel bij een nieuw contact tussen het allergeen en het afweersysteem. Er bestaan drie soorten symptomen: ademhalingssymptomen (astma, ademhalingsmoeilijkheden), huidsymptomen (netelroos, rode uitslag, gezwollen gezicht) en spijsverteringssymptomen (braken en buikpijn). In sommige gevallen kan een algemene reactie, een zogenaamde anafylactische shock, optreden die snel behandeld moet worden omdat ze dodelijk kan zijn. Aarzel in dat geval niet om de 100 of de 112 te bellen.

Artikel gepubliceerd door op 09/11/2004

Bronnen: Brochure "Mon allergie à l'arachide: c'est pas compliqué!" ('Mijn aardnotenallergie: 't is eenvoudig!'), Fondation pour la prévention des allergies (Stichting voor allergiepreventie), november 2004.

Vindt u het artikel interessant?