PUBLICITÉ

Aardappelen: ontzeg ze u vooral niet!

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 16/02/2015 - 17h28
-A +A

Waarom u zich aardappelen niet moet ontzeggen?

Omdat het een goedkope groente is die op honderden manieren kan bereid worden. U kunt er dus heel veel afwisseling mee in uw menu’s brengen. En de koolhydraten erin zorgen voor een evenwichtige voeding zodat u niets tekort komt.

En neen, van aardappelen verdikt u niet!

PUB

Waar komt de aardappel vandaan?

Uit de Peruviaanse en Columbiaanse Andes en uit Chili! Ze werd in de 16e eeuw ontdekt door drie ontdekkingsreizigers. Pizzaro nam ze van Peru mee naar Spanje, John Hawkins voerde ze van Colombia in Ierland in en Francis Drake bracht ze van Virginia mee naar Engeland.

In de 17e eeuw breidde de aardappelteelt zich geleidelijk aan uit in Noord-Europa, maar het ging moeizaam. De aardappel had namelijk een kwalijke reputatie. Je zou er gek van worden!
In de loop van de 18e eeuw veroverde de aardappel ook Zuid-Europa, het noorden van Afrika, Australië en India.

In de 19e  eeuw uiteindelijk werd het een universele groente. De aardappel werd nu ook in Japan en China gekweekt. China is vandaag trouwens de belangrijkste producent van aardappelen, gevolgd door India en Rusland.

Elk jaar worden er wereldwijd bijna 350 miljoen ton aardappelen geproduceerd, België is goed voor 3,6 miljoen ton.

Iedereen eet nu dus aardappelen, over de hele wereld.

Maar er bestaan heel wat variëteiten van aardappelen. Het is dus niet altijd makkelijk om in dat wereldje wegwijs te raken.

De courante consumptieaardappelen

Ze worden ook wel bewaaraardappelen genoemd.

Ze zijn langwerpig en vrij regelmatig van vorm. Ze zijn in de winkel te vinden van de herfst tot het voorjaar.

Enkele namen: Agria (geel vruchtvlees), Bintje (de beroemde Bintjes van de Belgische frieten), Estima (komt vrij weinig voor), Monalisa (een van de beste, de variëteit wordt vooral in Zuid-Frankrijk geteeld), Merville (een variëteit van Bintje die in Noord-Frankrijk wordt geteeld en een BGA heeft (beschermde geografische aanduiding), Samba (licht koperkleurig vruchtvlees) en Urgenta (ook nogal zeldzaam en rood).

Het vruchtvlees van deze aardappelen valt vrij makkelijk uiteen. Ze zijn onder meer erg geschikt voor puree.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 25/03/2013 - 15h26 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 16/02/2015 - 17h28
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ