• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Tips (0)

Aanvullend bètacaroteen nemen werkt tegen zonnebrand

Aanvullend bètacaroteen nemen werkt tegen zonnebrand

Meer en meer onderzoeken suggereren dat sommige micronutriënten een belangrijke beschermende rol spelen voor de huid.

De doeltreffendheid van het nemen van voedingssupplementen staat nog ter discussie, maar recente gegevens over bètacaroteen ondersteunen zijn preventieve rol tegen zonnebrand.

Bètacaroteen, natuurlijk en waardevol

Bètacaroteen, dat afgeleid is van het Franse woord voor wortel 'carotte', is een carotenoïde, ook wel provitamine A of de precursor van vitamine A genoemd.

Het is een natuurlijk pigment dat voorkomt uit planten en dat verantwoordelijk is voor de kleur van talrijke soorten groenten en fruit, onder andere die met een gele of oranje kleur (wortelen, abrikozen, mango's, sommige pompoenen…). Sommige groene gewassen of planten bevatten ook bètacaroteen (sla, peterselie, bieslook, spinazie, zuring, groene kool…).

Omwille van zijn sterke eigenschappen als antioxidant, wordt bètacaroteen met veel aandacht bestudeerd in domeinen als kankerpreventie, cardiovasculaire aandoeningen en ook al wat betrekking heeft op de ogen en de huid.

De zon verbrandt het bètacaroteen

Bij de mens leidt blootstelling aan de zon trouwens tot een verminderde concentratie van bètacaroteen in het bloed en in de huid.

Verschillende onderzoeken hebben al geprobeerd het effect van bètacaroteen te meten op het ontstaan van erytheem of het krijgen van zonnebrand.

Vaak waren de resultaten tegenstrijdig, maar een team Duitse onderzoekers liet zich onlangs vrij positief uit over het nut van bètacaroteen. In hun overzicht van de literatuur, hebben ze zich vooral toegespitst op de invloed van bètacaroteensuppletie, dus een aanvullende inname van provitamine A, op de bescherming tegen zonnestralen.

Hun waarnemingen brengen enerzijds aan het licht dat bètacaroteensuppletie een doeltreffende bescherming biedt tegen zonnebrand en anderzijds dat de duur van de suppletie van zeer groot belang is voor de doeltreffendheid van de behandeling.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2014
Origineel artikel geschreven door op 24/06/2008

Bronnen: Köpcke W, Krutmann J. 2008. Photochemistry and Photobiology

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten