Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Aanstaande moeders: verzorg uw tandvlees!

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/03/2014 - 20h30
-A +A

Paradontitis is een banale aandoening
Maar als ze voorkomt tijdens een zwangerschap, kan ze behoorlijk gevaarlijk zijn en vergroot ze het risico op een vroegtijdige bevalling.

Hoe dat komt, weet men niet precies, maar feit is dat het verschijnsel vrouwen wel moet aanzetten om tijdens de zwangerschap de nodige aandacht te besteden aan mond- en tandhygiëne.

Paradontitis tijdens de zwangerschap: wat zijn de risico's?

Paradontitis is een bacteriële (anaërobe gram negatieve bacterie) infectie van het steunweefsel van de tand. De infectie kan voor een plaatselijke ontstekingsreactie zorgen en soms voor een algemene.

De verschijnselen van parodontitis

Dat kan gepaard gaan met plaatselijke roodheid, oedeem, gevoelig tandvlees, terugtrekking van het tandvlees, enz. Het is een banale infectie.

Bij zwangere vrouwen echter, lijkt er een verband te zijn tussen paradontitis en het risico op een vroegtijdige bevalling.

Het risico op vroegtijdige bevalling zou veroorzaakt worden door bacteriën afkomstig van de parodontitis

Medische literatuur suggereert dat de bacteriën die paradontitis veroorzaken en voor een lokaal ontstekingsproces zorgen, zouden kunnen terechtkomen in de algemene circulatie van de ontstekingsmediatoren.
Dat zijn factoren die tot verschillende obstetrische complicaties kunnen leiden zoals bijvoorbeeld een vroegtijdige bevalling, een laag geboortgewicht of zelfs zwangerschapsvergiftiging.
Heel wat vragen hieromtrent blijven vooralsnog zonder antwoord. Zo bijvoorbeeld de vraag hoe de bacteriën van de mond in de bloedcirculatie terechtkomen.

En hoe verklaar je het klein percentage vrouwen dat vroegtijdig bevalt terwijl paradontale ontstekingen bij zowat de helft van de bevolking kunnen voorkomen?

Let op een goede mondhygiëne tijdens de hele zwangerschap

Zwangere vrouwen en vrouwen die een zwangerschap ambiëren, moeten zorgen voor een goede mond- en tandhygiëne.

De basisregels zijn:

  • regelmatig de tanden poetsen (twee keer per dag, 's morgens en 's avonds, en liefst na elke maaltijd),

  • niet roken (roken is ook schadelijk voor de tanden)

  • op tijd en stond naar de tandarts gaan voor controle en om tandsteen te laten verwijderen.

Bij elk symptoom dat kan wijzen op een mond- of tandaandoening (bloedingen, oedeem, gevoeligheid) moet de tandarts geraadpleegd worden.

Vrouwen die aan kind willen beginnen, wordt aanbevolen - in ideale omstandigheden - om een voorafgaand tandartsbezoek te voorzien. Het doel is om elke vorm van aandoening in de mond na te gaan en ze zo nodig vóór de zwangerschap te behandelen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 11/10/2005 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 10/03/2014 - 20h30

Boggesse K., Am. J. Obstet. Gynecol., 193 : 311-312, 2005. 2005. Sanz M. et al., J. Periodontol., avril 2013; 84 (Suppl 4): S164-9. doi: 10.1902/jop.2013.1340016.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aften: de oorzaak opsporen Geüpdatet op 17/01/2006 - 00h00

Aften zijn een oppervlakkige verzwering van de mond-, spijsverterings- en/of genitale slijmvliezen. Al zijn ze meestal onschuldig, toch moet de oorzaak opgespoord worden als ze terugkeren: bepaalde geneesmiddelen, de ziekte van Crohn, de ziekte van B...

Meer artikels