PUBLICITÉ

Aansporen tot rookstop: een rendabele operatie!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 11/03/2002 - 00h00
-A +A

Volgens Prof. Martin Raw, specialist volksgezondheid in Groot-Brittannië, kunnen aanzienlijke besparingen worden gedaan door rookverslaving te behandelen. Dit is rendabeler dan bijv. het cholesterolgehalte te verlagen. En het geld dat daarmee wordt bespaard, zou elders kunnen worden besteed. Het loont dus zeker de moeite daarin te investeren, temeer daar oplossingen bestaan die hun doeltreffendheid reeds hebben bewezen: geneesmiddelen die helpen bij rookstop en gedragstherapie.

PUB

Eind vorig jaar werd in het overbekende medisch tijdschrift The British Medical Journal een editoriaal gepubliceerd dat onderstreepte dat rookstop één van de meest rendabele maatregelen is wat betreft de gezondheidszorg.Prof. Martin Raw, specialist in de volksgezondheid (Universiteit van Londen), preciseert dat in Groot-Brittannië reeds jaren zeer veel geld wordt uitgegeven om ziekten te behandelen die het gevolg zijn van roken, met name bepaalde kankers en hart- en vaatziekten. Rokers kunnen nu echter worden behandeld met geneesmiddelen (nicotinesubstitutie en bupropion) en gedragstherapie. Beide hebben hun doeltreffendheid ruimschoots bewezen.

Maatschappelijke keuzen

Martin Raw vreest echter dat de economische beperkingen die door de regering worden opgelegd, de rokers in de kou zullen laten staan. Talrijke publicaties, waaronder één die in hetzelfde nummer van de BMJ werd gepubliceerd, tonen echter aan, aldus nog steeds Martin Raw, dat het veel rendabeler is een roker definitief te laten stoppen met roken dan bijv. de cholesterolspiegel van een patiënt met een statine te verlagen.In het eerste geval bedragen de kosten van één gewonnen levensjaar ongeveer 600 pond sterling voor een ex-roker van 35 tot 44 jaar; in het tweede geval moet veel meer worden geïnvesteerd om één levensjaar te winnen, nl. 4.000 tot 13.000 pond sterling.Volgens de specialisten in de volksgezondheid is het dan ook ruimschoots bewezen dat de maatschappij veel geld zou kunnen besparen door de verslaving aan sigaretten te bestrijden en dat geld zou dan voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Om maar één voorbeeld te noemen, het risico op hartinfarct of beroerte (cerebrovasculair accident) daalt 2 jaar na een volledige rookstop reeds met de helft. En 80% van de rokers die statinen nemen, zou die geneesmiddelen niet meer nodig hebben als ze zouden stoppen met roken, door de daling van het cardiovasculair risico.

Groot-Brittannië heeft lange tijd model gestaan in de strijd tegen roken, maar dat zal enkel zo blijven als men voldoende middelen blijft inzetten. Maar die komen nu op de helling te staan, aldus Martin Raw. Het streven naar besparingen op korte termijn zal niet alleen meewarig worden bekeken door diegenen die Groot-Brittannië nu nog als voorbeeld stellen, maar zal ook sneller resulteren in nog hogere uitgaven. En precies dit moest worden aangetoond!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 11/03/2002 - 00h00 Martin Raw et al. "National smoking cessation at risk", BMJ 2001, 323: 1140-41
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ