Aangepaste voeding voor uw gesteriliseerde kat

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/01/2007 - 00h00
-A +A

Uw kat laten steriliseren biedt heel wat voordelen, maar het leidt gemakkelijk tot zwaarlijvigheid en als uw dier geen geschikte voeding krijgt, riskeert het ook urinestenen te ontwikkelen.

Waarom uw kat laten steriliseren?

Sterilisatie is een goede oplossing voor het probleem van de overbevolking onder de katten en helpt het aantal verlaten katten of zwerfkatten verminderen.
Daarnaast heeft het ook tal van voordelen op het vlak van de gezondheid van uw kat. Als een kattin rond haar zesde maand gesteriliseerd wordt, vermindert het risico dat ze borsttumoren ontwikkelt gevoelig. Ook infecties van de baarmoeder worden voorkomen door een vroegtijdige sterilisatie, al komen die bij katten minder vaak voor dan bij honden. Uw gesteriliseerde kat (mannetje of wijfje) zal ten slotte veel minder gauw weglopen, vechten met soortgenoten en binnen in uw huis reukvlaggen plaatsen door te urineren...

Houdt het gewicht in het oog!

Als uw kat gesteriliseerd is, voltrekt zich een verandering in haar metabolisme waardoor haar energetische behoefte en dus de hoeveelheid voedsel die ze nodig heeft, daalt. Dat is zo voor alle katten, maar vooral voor katten die op een appartement wonen en maar weinig plaats hebben om zich uit te leven. Uit studies is bovendien gebleken dat gesteriliseerde katten net de neiging hebben om meer te gaan eten. Dat alles heeft als gevolg dat uw kat een verhoogd risico op obesitas loopt, met alle ziektes die gepaard gaan met zwaarlijvigheid, zoals diabetes, gewrichtsproblemen, hartproblemen... Om ervoor te zorgen dat uw gesteriliseerde kat haar slanke lijn behoudt, geeft u haar beter speciale brokken voor gesteriliseerde katten te eten.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/01/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Water voor uw kat! Geüpdatet op 27/11/2007 - 00h00

Uw kat heeft absoluut water nodig om te leven. Haar lichaam bestaat immers voor een groot deel uit water en om haar waterhuishouding in stand te houden moet ze onbeperkt kunnen drinken.

Waarom is uw kat agressief? Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

Uw kat krijgt alle aandacht die ze maar nodig heeft en toch bijt en krabt ze u? De eerste stap naar verzoening met uw poes is proberen achter de oorzaak van haar agressiviteit te komen.

Huiskat: hoe bereid ik ze voor op de vrijheid? Geüpdatet op 23/05/2011 - 15h58

Een kat de vrijheid geven die altijd binnen heeft gewoond, is niet zonder risico’s. Toch loont het de moeite als u er de kans toe hebt. Uw kat zal er zich beter door voelen en ze krijgt ook veel meer bewegingsruimte! Deze tips kunnen uw kat op weg he...

Meer artikels