• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Raadplegingen (1192)
 • Commentaren (0)

Aangeboren Hartziekte

Duur: 
2,67 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

Wanneer bij de geboorte een of meer afwijkingen aan de hartstructuur worden gevonden, spreekt men van een congenitale (aangeboren) hartafwijking. Ongeveer 8 van de 1000 baby's worden geboren met een een of andere vorm van hartafwijking. Wanneer je vroeger met een hartafwijking werd geboren, betekende dit dat je niet lang te leven had, maar door de medische vooruitgang is er in zulke gevallen nu kans op een langere levensverwachting.

Twee van de bekendste congenitale afwijkingen zijn ventrikelseptumdefect (VSD) en atriumseptumdefect (ASD). Bij beide is er sprake van een gaatje in het schot tussen de linker- en de rechterkant van het hart, waarin zich respectievelijk zuurstofrijk en zuurstofarm bloedt bevindt.

Een VSD is een gaatje in het septum (tussenschot) tussen het linker- en het rechterventrikel (de onderste holten). Een ASD is een gaatje in het septum tussen de linker- en de rechterboezem (atria, de bovenste holten). In beide gevallen sijpelt zuurstofrijk bloed van de linker- in de rechterkant van het hart. Hierdoor vermindert de hoeveelheid in het bloed circulerende zuurstof, waardoor het hart en de longen worden overbelast.

PFO (patent foramen ovale) is een vorm van ASD. De ovale opening (foramen ovale) is een natuurlijke opening tussen de rechter- en linkerboezem in het hart van de foetus. Bij normale gezondheid sluit de opening zich zodra de baby begint te ademen. Als dit niet gebeurt, is de opening doorlatend. Een PFO hoeft niet altijd gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Veel minder voorkomend, maar vaak wel ernstiger, is een PDA (patente ductus arteriosus). De ductus arteriosus is een normale structuur in de bloedsomloop van de foetus, waardoor bloed langs de longen kan stromen, omdat de longen tijdens de zwangerschap nog niet voor de ademhaling van de foetus nodig zijn. In normale gevallen sluit dit kanaal zich na de geboorte. Wanneer het kanaal na de geboorte niet sluit, stroomt er bloed van de aorta in de longslagader. Als het gat een bepaalde grootte overschrijdt, kan dit hartfalen veroorzaken.

Ook vernauwde of beknelde bloedvaten zijn hartdefecten. Vernauwing van de aorta is een veel voorkomende vaatafwijking (medische benaming: coarctatie van de aorta). Door een vernauwde of afgeknepen aorta moet het hart harder werken om bloed naar het lichaam te pompen. Uiteindelijk veroorzaakt de overbelasting schade aan zowel het hart als de aorta.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de maurader101
Door maurader101 22/12/13 - 17.01
Hallo, Ik ben een jongen van 18 jaar en heb de laatse tijd last van een hartslag die constant rond de 80-90 soms 100 ligt. Is dit niet wat snel? zelf als ik in mijn bed lig blijft mijn hartslag rond ...

Uw interactief gedeelte over Hart- en vaatziekten

Neem deel aan de meest recente discussies

 • u moetabsoluut een hartspecialist consulteren .Alles wijst erop dat ge een infarctzult krijgen als ...

  Par bellemans 05/11/2013 - 00h04

  5
  antwoorden
  1712 raadplegingen
 • Zelfregulatie bij chronische ziekten   Het aantal mensen met een chronische ziekte neemt elk ...

  Par Bachelorprojectstudenten 06/03/2012 - 16h19

  0
  antwoord
  357 raadplegingen
 • Ik was mij van geen kwaad bewust, en ook mijn huisdokter niet.Op de leeftijd van 65 jaar had ik ...

  Par polowonder 14/12/2012 - 13h15

  1
  antwoord
  2188 raadplegingen
 • Ja,Op vakantie met een ICD (inwendige defibrillator)ICD-dragers mogen gerust op vakantie. Ook met ...

  Par jetski 26/03/2014 - 18h07

  3
  antwoorden
  891 raadplegingen
 • Had ik ook last van: hier 3 tips die mij geholpen hebben:   Roker? Stoppen met roken. Hoge ...

  Par weust2 30/07/2014 - 13h04

  2
  antwoorden
  2478 raadplegingen