• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Tips (0)

Aambeien, constipatie en zwangerschap

Aambeien, constipatie en zwangerschap

Aambeien (hemorroïden) zijn een vaak voorkomend probleem, vooral tijdens de zwangerschap.

Ze zijn hinderlijk en in geval van trombose bovendien ook pijnlijk.

Hoe kunt u problemen vermijden en vooral de hoofdoorzaak, constipatie, bestrijden?

Wat zijn aambeien en waardoor worden ze veroorzaakt?

In tegenstelling tot wat doorgaans gedacht wordt, zijn aambeien geen aders, maar een verbindingszone tussen aders en slagaders in de anus. Iedereen heeft een zogenaamde hemorroïdale zone, die bijdraagt tot de continentie van de anus (systeem van "kussentjes"). Bij sommigen kennen die hemorroïden om diverse redenen een abnormale groei, vooral dan constipatie, die de intra-abdominale druk verhoogt bij het persen. Die drukverhoging doet uiteindelijk de aambeien uitzetten.

Bij zwangere vrouwen zijn er nog andere factoren die dit verschijnsel doen toenemen. Zo hebben ze meer last van constipatie, omdat de verhoogde progesteronspiegel de tonus van de gladde spieren, waaronder de colonspieren, vermindert. Daardoor wordt het colon minder tonisch, wat de uitscheiding van de stoelgang bemoeilijkt. Tijdens de zwangerschap neemt de baarmoeder toe in gewicht en volume, waardoor de darmen samengedrukt worden en de darmtransit vertraagd wordt. Zwangere vrouwen hebben ook meer last van aambeien doordat het bloedvolume met ongeveer 30 % verhoogt en de bekkenaders minder doorbloed zijn (door het toegenomen volume van de baarmoeder). Ook barensweeën van meer dan drie uur en een zware baby zijn verergerende factoren.

Welke problemen veroorzaken aambeien?

Naast bloedverlies, pijn bij de stoelgang en last door het volume van de aambeien is de meest voorkomende complicatie (bij één op de drie zwangere vrouwen) trombose. Daarbij vormt er zich - vaak acuut - een zeer pijnlijke klonter. De enige manier om de pijn snel te verlichten, is een insnijding maken in de zieke aambei, zo niet houdt de pijn veel langer aan.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 17/11/2015
Origineel artikel geschreven door op 21/10/2003

Vindt u het artikel interessant?