Blog : " Blog diëtetiek "

8 tips om binge eating te voorkomen

Gepubliceerd door Lynn De Merlier op 27/04/2011 - 10h21
-A +A

Binge eating, ofwel extreme eetbuien, kan je leven flink verstoren. Vaak krijg je achteraf een groot schuldgevoel en word je depressief. De kans is daarom ook groot dat je dit wilt compenseren door veel te weinig te eten, het eten uit te braken of door extreem veel te gaan sporten.

PUB

De oorzaak van binge eating ligt heel vaak in het volgen van een te streng dieet. Je krijgt daardoor namelijk een alles of niets-instelling en je dagen worden goede dagen of slechte dagen, die heel erg zwart-wit zijn.

Het belangrijkste om binge eating te voorkomen is om gelijkmatig te eten en vooral veel aandacht te besteden aan bepaalde kleine dingen die enorm kunnen helpen om de pieken en dalen te voorkomen:

 • Eet om de 3 a 4 uur
  Als je regelmatig eet geef je jouw bloedsuikerniveau niet de kans om drastisch te dalen. Een laag bloedsuikerniveau is de grootste lichamelijke oorzaak van binge eating. Je krijgt lekkere trek, met als gevolg dat één koekje leidt tot twee koekjes etc.
 • Zorg dat je altijd eten in huis hebt met veel vezels en water
  Producten met veel vezels en water zorgen voor een vol gevoel, zonder dat ze veel calorieën bevatten. Voorbeelden zijn appels, peren en aardbeien.
 • Elke maaltijd moet eiwitten, een beetje vet en vezels bevatten
  Door deze bouwstoffen bij elke maaltijd binnen te krijgen win je een extra uur zonder een hongergevoel te krijgen. Als je bijvoorbeeld een salade eet zonder dressing, dan krijg je erg snel weer honger en is het risico op snacken erg groot. Je kunt daarom beter wel een dressing gebruiken.
 • Wacht 10 minuten voordat je een tweede bord opschept
  Het duurt behoorlijk lang voordat het seintje van een vol gevoel van je maag naar je hersenen gaat. Hoe sneller je eet hoe minder goed je door hebt of je genoeg hebt gegeten.
 • Voorkom dat je in de buurt van eten bent wanneer het geen etenstijd is
  Onze hersenen zijn geprogrammeerd om te eten wanneer we het ruiken en zien. Je kunt daardoor een vals hongergevoel krijgen. Voorkom daarom zoveel mogelijk om in de buurt van eten te zijn als het geen etenstijd is.
 • Probeer te gaan bewegen
  Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam op zich, maar ook voor je hersenen. Het stimuleert bepaalde stoffen in de hersenen die je een plezierig gevoel geven. Deze stoffen zijn gelijk aan de stoffen die je door binge eating krijgt.
 • Zoek methoden om je af te leiden
  Als je andere dingen gaat doen die je plezierig gevoel geven, dan is de kans op binge eating veel kleiner. Zo kun je bijvoorbeeld met vriendinnen gaan kletsen, naar muziek luisteren of een vakantie gaan plannen.
 • Zorg dat je genoeg slaap krijgt
  Te weinig slapen is een belangrijke oorzaak van Obesitas en overgewicht in het algemeen. Bovendien maak je tijdens het slapen hormonen aan die een hongergevoel onderdrukken.
Post gepubliceerd door Lynn De Merlier op 27/04/2011 - 10h21
Ce billet fait partie du blog : Blog diëtetiek
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe werken wij de kilo's van de feesten weg? Gepubliceerd op 23/12/2011 - 21h02

Uiteraard wordt tijdens de eindejaarsfeesten te veel gedronken en gegeten. Toch is het niet nodig om zich daar zorgen over te maken. Een iets meer beheerste voeding zonder al te grote zelfopofferingen en het opvolgen van een aantal tips verzekeren u...

Hoe vermijdt u dat u bijkomt op een cruise? Geüpdatet op 23/08/2016 - 15h24

Als u een cruise kiest waar u zich onbeperkt van eten en drinken kunt bedienen en alles dus inbegrepen is in de prijs, riskeert u een paar kilo’s bij te komen. Het feit dat alles gratis is, de gezellige sfeer, de vele verleidingen, het zitten… het dr...

Vezels, een goede hulp om te vermageren? Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h00

Vezels zie je niet zitten in het eten, maar ze nemen wel een cruciale plaats in een evenwichtige voeding in zonder ook maar één calorie aan te voeren. Het is een van de redenen waarom deze onmisbare vezels een goede hulp zijn voor wie wil vermageren...

Meer artikels