60 seconden voor uw hart

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 18/02/2003 - 00h00
-A +A

Bij een klassieke raadpleging zonder cardiaal motief is het voor een arts niet eenvoudig snel een eenvoudig en kort hartonderzoek te verrichten. De instrumenten waarover hij beschikt, zijn vaak niet eenvoudig. U zou zich kunnen afvragen waarom uw arts allerlei metingen verricht, terwijl u enkel naar hem toe ging voor een herinneringsinjectie van een vaccin…

PUB

De Groupe de Recherche en Prévention CardioVasculaire (GRPCV) van de Université Catholique de Louvain (UCL) heeft een programma uitgewerkt waarmee uw huisarts de toestand van uw hart zal kunnen evalueren in… "60 seconden" zonder bloedafname !De test is gebaseerd op een eenvoudig concept. Wij vertonen weinig of veel cardiovasculaire risicofactoren, d.w.z. ziekten of leefgewoonten die de gezondheid van ons hart in gevaar brengen.Hartproblemen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij volwassenen. Ze treden over het algemeen op bij mensen die nooit last hadden van hun hart. In België kunnen ongeveer 850.000 volwassenen hartproblemen krijgen : het risico dat zij binnen 10 jaar een infarct krijgen, bedraagt 20%.

Precies één minuut...

Sommige mensen lopen een duidelijk cardiovasculair risico : patiënten die reeds een hartinfarct hebben doorgemaakt en patiënten met type 2 diabetes. Bij alle anderen is het risico moeilijker te bepalen. Er bestaan meetinstrumenten, maar die zijn niet steeds noodzakelijk. De GRPCV heeft nu een meetinstrument ontwikkeld dat 7 punten meet en gemakkelijk te onthouden is met het letterwoord ABCDEF-BD.

 • A = Aansteker (roken)
 • B = Leeftijd
 • C = Cholesterol
 • = Type 2 diabetes
 • E = Persoonlijk cardiaal evenement
 • F = Familiaal antecedent (hartaanval bij een familielid vóór de leeftijd van 60 jaar)
 • BD = Bloeddruk
Op basis van die 7 factoren zal uw huisarts uw cardiovasculair risico bepalen en zal hij u een behandelingsstrategie in 6 of 12 punten voorstellen naargelang uw individueel risico. Voorbeeld : als u rookt, maar geen andere risicofactoren vertoont, is uw cardiovasculair risico waarschijnlijk laag. Door te stoppen met roken, vermindert het risico aanzienlijk. De arts zal u dus aanraden te stoppen met roken.

Gerichte behandeling

Maar als u verschillende risicofactoren vertoont met een totaal risico van 10 tot 20%, dus een matig risico, zal uw arts u voorstellen 6 therapeutische doelstellingen na te streven, en 12 als uw risico op een hartprobleem binnen 10 jaar hoger is dan 20%.De therapeutische doelstellingen zijn :

 • rookstop
 • gezonde voeding (bij voorkeur een mediterrane voeding)
 • lichaamsbeweging
 • gewichtsverlies
 • regulatie van bloedfactoren (stolling, bloeddruk, cholesterol)
 • verlaging van LDL-cholesterol
 • verhoging van HDL-cholesterol
 • verlaging van de bloeddruk.
Hij zal u ook een regelmatige controle aanraden eenmaal om de 3 jaar tot driemaal per jaar naargelang het risico dat u loopt.
Dat moet de huisarts de mogelijkheid bieden het cardiovasculaire risico gemakkelijk te controleren zonder de patiënt dadelijk naar de specialist te moeten verwijzen en ook het aantal vaak invaliderende en zelfs fataal aflopende accidenten zou daardoor moeten dalen.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 18/02/2003 - 00h00 Persconferentie van de Groupe de Recherche en Prévention CardioVasculaire (GRPCV), januari 2003
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Woedeaanvallen slecht voor de gezondheid Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Volgens een recente Amerikaanse studie lopen personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend temperament en een hoge HDL-cholesterolspiegel (de goede cholesterol) driemaal meer risico op een beroerte. Een goede reden om zich wat filosofischer op te st...

Jonge diabetespatiënten: let op uw ogen Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

Diabetische retinopathie is een ernstige verwikkeling van type 1 en type 2 diabetes mellitus. Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van blindheid tussen de leeftijd van 20 en 60 jaar. Vroege opsporing door middel van een eenvoudig oogf...

Meer artikels