• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

60.000 verbrande kinderen per jaar

60.000 verbrande kinderen per jaar Elk jaar vallen er in ons land 120.000 brandwondenslachtoffers, waarvan de helft kinderen. Preventie - vooral thuis - en eerste hulp kunnen de soms dramatische gevolgen ervan beperken.

Valstrikken in huis vermijden

Ook al vormen brandwonden slechts een klein deel van alle thuisongevallen (in 6 % van de gevallen gaat het om kinderen onder de 1 jaar), ze hebben vaak ernstige en blijvende gevolgen. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en kunnen nog niet voldoende gevaren inschatten. En in huis loeren er heel wat om de hoek: in de keuken (frituurpan, koffiekan, oven, fornuis, onderhoudsproducten, …), in de badkamer (elektrische apparaten, badwater, kranen, onderhoudsproducten, …), in de woonkamer (schotelverwarmer, fondue- of gourmetstel, open haard, kachel, radiators, tafelkleed, kaarsen, …), zonder het strijkijzer, de stopcontacten (gevaar voor elektrocutie), de barbecue, het vuurwerk en - last but not least - de zon te vergeten!

Onze huid is o zo kostbaar

De huid is niet alleen de "verpakking" die rond ons lichaam zit, maar vervult ook een hele reeks vitale functies. De huid van kinderen is dunner en dus kwetsbaarder. Bij brandwonden door blootstelling aan warmte, straling of een chemisch product vertoont de huid letsels die haar verhinderen om de vochtigheidsgraad van ons lichaam op peil te houden, onze lichaamstemperatuur te regelen, ons lichaam te beschermen tegen onzuiverheden en kiemen en toxische residuen te elimineren.

Artikel gepubliceerd door op 03/08/2004

Bronnen: Brochure 'Brandwonden voorkomen bij kinderen thuis!', uitgegeven door de Onafhankelijke Ziekenfondsen, juli 2004, www.mloz.be.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten