Roken is niet alleen een risicofactor voor hart- en vaatziekten en kanker, maar verhoogt ook de kans op diabetes . Deze conclusie werd geformuleerd na de vaststelling dat jonge rokers makkelijker glucose-intolerantie krijgen, die typisch is voor diab...
De WGO heeft een alarmerend rapport gepubliceerd over de evolutie van het aantal kankergevallen op wereldvlak. In 2000 kregen 10 miljoen mensen kanker en overleden 6,2 miljoen mensen aan de ziekte. Tegen 2020 zou het aantal gevallen 15 miljoen kunnen bedragen, een stijging met 50 %.

Deskundigen stellen grote verschillen vast tussen landen. In de geïndustrialiseerde landen wordt de stijging van het aantal kankergevallen toegeschreven aan ongezonde leefgewoonten, terwijl in de ontwikkelingslanden 25 % van de kankergevallen (meer bepaald maag-, baarmoeder- en leverkanker) veroorzaakt worden door virussen. Bovendien wordt in de ontwikkelingslanden 80 % van de kankergevallen te laat opgespoord, op het ogenblik dat ze zich al in een ongeneeslijk stadium bevinden.
Preventie: een realistische en doeltreffende maatregel
Volgens de WGO kan de komende 20 jaar één vierde van de kankergevallen voorkomen worden en één derde van de vastgestelde gevallen behandeld worden. Ze raadt daarvoor preventiecampagnes aan; die zijn in heel wat landen doeltreffend gebleken (stoppen met roken, zich beschermen tegen UV-stralen, beroeps- en milieurisico's, ...). Deze preventie vereist internationale samenwerking en een grootschalige toepassing van de bestaande strategieën.
- Eén op de twee rokers sterft aan een ziekte die veroorzaakt wordt door zijn rookgedrag. Eén op de vier rokers sterft vóór zijn 70ste. Een vaste roker loopt 20 keer meer kans op longkanker dan een niet-roker. Passieve rokers lopen 1,2 keer meer kans. Overmatig alcoholgebruik verhoogt de kans op KNO-kankers (keel, larynx, slokdarm), leverkanker, borstkanker en colorectale kanker. 30 % van de kankers wordt veroorzaakt door een onevenwichtige (vet-, eiwit- en zoutrijke) voeding. Omgekeerd doen een vezelrijke voeding met veel groenten en fruit en regelmatige lichaamsbeweging het kankerrisico dalen. Ook blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op het werk veroorzaakt heel wat kankergevallen, vooral in de ontwikkelingslanden, waar de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen ontoereikend zijn. Verwacht wordt dat er zich in 2020 een piek zal voordoen in het aantal borstvlieskankers door asbest. De risico's van chemische stoffen in voeding, straling, genetische voorbestemdheid, hormonale en immunitaire factoren zijn niet te verwaarlozen en zullen ongetwijfeld stijgen. Momenteel is 1 tot 4 % van de kankers het gevolg van milieuvervuiling.
