PUBLICITÉ

5 porties groenten en fruit per dag = 25 % minder risico op beroerten

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 21/02/2006 - 00h00
-A +A

Vijf porties groenten en fruit per dag eten, kan het risico op een cerebrovasculair accident (beroerte) aanzienlijk verminderen. Het overwegen waard als u de lichamelijke en geestelijke gevolgen kent die zo'n CVA kan veroorzaken…

PUB

Cerebrovasculaire accidenten (CVA's) hebben wereldwijd een aanzienlijke impact op de gezondheid. Allereerst omdat ze vaak een oorzaak zijn van vroegtijdig overlijden. Ten tweede omdat, wie het overleeft, meestal een lange en moeizame revalidatieperiode tegemoetgaat en er doorgaans ook zware en blijvende functiestoornissen aan overhoudt.

Gedaald, maar nog altijd bedreigend

De behoefte aan bijstand neemt toe, temeer omdat het recidiverisico reëel is en bijna de helft van alle CVA-patiënten later op het jaar overlijden. Ook de kans om voorgoed opgenomen te worden in een instelling, is aanzienlijk, wat het al niet bepaald rooskleurige plaatje nog donkerder kleurt. Gelukkig heeft de vooruitgang in de geneeskunde de incidentie van de ziekte de voorbije jaren mee doen dalen, ook al blijft ze nog altijd een zeer belangrijke doods- en ziekteoorzaak. Het is dan ook nuttig om te weten dat ook zeer eenvoudige dagdagelijkse handelingen en gewoonten sterk preventief kunnen werken, zoals blijkt uit een recente Britse studie.

Vier keer minder risico

Een onderzoeksteam van de Saint George's University in Londen ontleedde de groente- en fruitconsumptiegewoonten van meer dan 250.000 personen. Ze werden gevolgd in acht studies van gemiddeld dertien jaar, in de Verenigde Staten, Europa en Japan. Vervolgens koppelden ze de diverse consumptieniveaus aan het CVA-risico. Resultaten: personen die tussen 3 en 5 porties per dag eten, lopen 11 % minder risico op CVA dan personen die minder dan 3 porties per dag verorberen. Niet slecht, maar het risico daalt nog meer bij een consumptie van meer dan 5 porties per dag: met 26 %!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 21/02/2006 - 00h00 He F et al. The Lancet 2006 ; 367 : 320-326
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ