• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Tips (0)

5 foute opvattingen over luizen behandelen!

5 foute opvattingen over luizen behandelen!

Er zijn nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar die ons onze opvattingen over luizenpreventie en -behandeling zouden moeten doen herzien.

Zo is het nutteloos om lakens en luidsprekers te bespuiten met een insecticidenspray en om kinderen met luizen van school te halen.

5 traditionele opvattingen over luizenverdelging

 • Wassen
  Gewoon reinigen met een courant wasmiddel volstaat om lakens, kleren, luidsprekers, petten enz. te ontluizen. Insecticidensprays zijn niet doeltreffender.
 • Beddengoed, kleren
  De luizen die we aantreffen op hoofdkussens, zetels en hoeden zijn dood, ziek of oud en zullen dan ook niemand meer besmetten. Ze sterven immers zodra ze zich losmaken van hun gastheer.
 • Overdracht
  Overdracht gebeurt pas bij langdurig contact 'van hoofd tot hoofd'.
 • School
  Kinderen van school houden, heeft weinig zin. Onderzoek heeft aangetoond dat minder dan 20% van de scholieren met luizen anderen binnen de 14 dagen besmetten. Bovendien heeft de helft van de kinderen die naar huis worden gestuurd helemaal geen luizen. De diagnose kan dus alleen maar worden gesteld als er levende luizen worden gevonden.

 • Kapper
  Het haar kortknippen of samenbinden heeft evenmin zin. Integendeel: het vergemakkelijkt de verplaatsing van de luizen van het ene hoofd naar het andere. Luizen komen weliswaar vaker voor bij meisjes, maar dat komt niet door hun lang haar: ze doen gewoon meer spelletjes waarbij hun hoofden met elkaar in contact komen.

Wanneer moet u een antiluizenbehandeling gebruiken?

U mag de behandeling voor luizen niet opstarten zolang de levende luizen niet als dusdanig zijn geïdentificeerd.
De aanwezigheid van neten (eitjes) is geen teken van actieve besmetting. Maar als u de luizen zelf eenmaal hebt vastgesteld, moet u snel ingrijpen!

Middelen tegen luizen:

 • Malathion, permethrine, depallethrine en bioallethrine zijn doeltreffende producten die weinig ongemakken geven, maar het zijn wel insecticiden.
  De meest doeltreffende zijn die in de vorm van een lotion. De shampoos en sprays zijn iets minder doeltreffend. Het effect kan al worden vastgesteld de tweede dag na de behandeling, en vervolgens de twaalfde dag. Als de behandeling niet helpt (luizen worden almaar meer immuun voor deze producten), gaat u beter naar een arts.

 • Dimeticone (Altopou®, Luizenit®…) werkt heel anders.
  Het is geen insecticide, maar werkt mechanisch doordat de luizen en neten stikken.

Opgelet met natuurlijke remedies zoals etherische oliën. Daarvan zijn geen bewijzen dat ze werken. U kunt ze beter links laten liggen. Anders verliest u misschien kostbare tijd in de strijd tegen deze vervelende beestjes.

Goed om te weten
Vandaag wordt het gebruik van een fijne kam om de luizen en neten mechanisch te verwijderen, afgeraden. En denk erom: ook volwassenen kunnen besmet worden.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/09/2013
Origineel artikel geschreven door op 16/09/2003

Bronnen: Médicaments sans ordonnance, Pr Jean-Paul Giroud, Uitgeverij La Martinière.
British Medical Journal, 329 : 1256-1257, 7 juni 2003.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Kleine beestjes die onze kinderen bedreigen (luizen, spoelwormen, madewormen, enz.)

Vindt u het artikel interessant?