5 foute opvattingen over luizen behandelen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/09/2013 - 17h55
-A +A

Er zijn nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar die ons onze opvattingen over luizenpreventie en -behandeling zouden moeten doen herzien.

Zo is het nutteloos om lakens en luidsprekers te bespuiten met een insecticidenspray en om kinderen met luizen van school te halen.

PUB

5 traditionele opvattingen over luizenverdelging

 • Wassen
  Gewoon reinigen met een courant wasmiddel volstaat om lakens, kleren, luidsprekers, petten enz. te ontluizen. Insecticidensprays zijn niet doeltreffender.
 • Beddengoed, kleren
  De luizen die we aantreffen op hoofdkussens, zetels en hoeden zijn dood, ziek of oud en zullen dan ook niemand meer besmetten. Ze sterven immers zodra ze zich losmaken van hun gastheer.
 • Overdracht
  Overdracht gebeurt pas bij langdurig contact 'van hoofd tot hoofd'.
 • School
  Kinderen van school houden, heeft weinig zin. Onderzoek heeft aangetoond dat minder dan 20% van de scholieren met luizen anderen binnen de 14 dagen besmetten. Bovendien heeft de helft van de kinderen die naar huis worden gestuurd helemaal geen luizen. De diagnose kan dus alleen maar worden gesteld als er levende luizen worden gevonden.

 • Kapper
  Het haar kortknippen of samenbinden heeft evenmin zin. Integendeel: het vergemakkelijkt de verplaatsing van de luizen van het ene hoofd naar het andere. Luizen komen weliswaar vaker voor bij meisjes, maar dat komt niet door hun lang haar: ze doen gewoon meer spelletjes waarbij hun hoofden met elkaar in contact komen.

Wanneer moet u een antiluizenbehandeling gebruiken?

U mag de behandeling voor luizen niet opstarten zolang de levende luizen niet als dusdanig zijn geïdentificeerd.
De aanwezigheid van neten (eitjes) is geen teken van actieve besmetting. Maar als u de luizen zelf eenmaal hebt vastgesteld, moet u snel ingrijpen!

Middelen tegen luizen:

 • Malathion, permethrine, depallethrine en bioallethrine zijn doeltreffende producten die weinig ongemakken geven, maar het zijn wel insecticiden.
  De meest doeltreffende zijn die in de vorm van een lotion. De shampoos en sprays zijn iets minder doeltreffend. Het effect kan al worden vastgesteld de tweede dag na de behandeling, en vervolgens de twaalfde dag. Als de behandeling niet helpt (luizen worden almaar meer immuun voor deze producten), gaat u beter naar een arts.

 • Dimeticone (Altopou®, Luizenit®…) werkt heel anders.
  Het is geen insecticide, maar werkt mechanisch doordat de luizen en neten stikken.

Opgelet met natuurlijke remedies zoals etherische oliën. Daarvan zijn geen bewijzen dat ze werken. U kunt ze beter links laten liggen. Anders verliest u misschien kostbare tijd in de strijd tegen deze vervelende beestjes.

Goed om te weten
Vandaag wordt het gebruik van een fijne kam om de luizen en neten mechanisch te verwijderen, afgeraden. En denk erom: ook volwassenen kunnen besmet worden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 16/09/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2013 - 17h55

Médicaments sans ordonnance, Pr Jean-Paul Giroud, Uitgeverij La Martinière.
British Medical Journal, 329 : 1256-1257, 7 juni 2003.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alles wat je moet weten over luizen Gepubliceerd op 02/09/2011 - 16h54

Luizen houden van de maand september. Zij hebben namelijk een voorkeur voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, scholen bijvoorbeeld. Luizen krijgen is niet erg. De pediculose van de hoofdhuid die er het gevolg van is, is een niet zo erge aandoenin...

Operatie luizen Gepubliceerd op 16/07/2013 - 09h59

Luizen komen op school heel veel voor. Ze sparen geen enkele sociale klasse en hebben niets te maken met een gebrek aan hygiëne. De angst om luizen te krijgen heeft tot een overdadig gebruik van producten tegen luizen geleid en ervoor gezorgd dat lui...

Vatbaarheid voor hoofdluizen, bestaat het? Gepubliceerd op 14/09/2016 - 16h05

“Mijn zoon/dochter heeft luizen!” Elke ouder slaat alarm als het gebeurt. Maar bestaat er zoiets als een gevoeligheid voor luizen ? Wat is de oorzaak van gevoeligheid voor luizen?

Opgelet: luizen bieden weerstand! Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Minder dan één maand na het begin van het schooljaar maken de luizen weer hun opwachting. Luizen zijn een toenemend probleem in kleuterscholen en lagere scholen, daar ze alsmaar resistenter worden tegen de behandelingen.

Meer artikels