5.2-dieet

Geüpdatet door Paule Neyrat, diététicienne op 05/08/2015 - 09h54
-A +A

Dit dieet staat in Groot-Brittannië ook wel bekend als ‘Fast Diet’.

PUB

5.2-dieet

Het is het verrassende werk van voedingsdeskundige Michelle Harvie en een professor in de oncologie van het Genesis Breast Cancer Prevention Centre (ziekenhuis van South Manchester), die het op zich hebben genomen te dikke vrouwen met kanker te doen af vallen.

Om die reden hebben ze een aantal van die vrouwen onderworpen aan een klassiek hypocalorisch dieet en anderen aan het dieet dat vervolgens in Groot-Brittannië ‘Fast Diet’ en hier 5.2-dieet zou gaan heten. En tot hun grote verrassing zijn het degenen die aan het laatste onderworpen waren die het meest zijn afgevallen.

De wetenschappelijke publicatie van deze resultaten inspireerde een televisiedokter tot een documentaire die in 2012 werd uitgezonden op de BBC. De indrukwekkende titel Eat, Fast and Live Longer (Eten, vasten en langer leven) heeft het ‘Fast Diet’ tot een succes gemaakt.

Principes van het 5.2-dieet

Gedurende 2 dagen eet u uitsluiten:

  • zuivelproducten,
  • vlees en magere vis (in voldoende hoeveelheden om te zorgen voor 50 g proteïne per dag),
  • groente,
  • een paar stuks fruit
  • en wat gedroogde vruchten (amandelen, noten, hazelnoten).

Verder drinkt u water, groene thee en kruidenthee.

Het geheel mag voor vrouwen niet meer bedragen dan 500 calorieën en voor mannen niet meer dan 600. Wat vrijwel neerkomt op vasten.

Gedurende de 5 andere dagen eet u normaal, maar beperkt u suiker- en vethoudende producten, terwijl u voor uw voeding het mediterrane dieet nabootst: vooral met olijfolie bereide vis, graanproducten, groente en fruit.

Tegelijkertijd zorgt u voor dagelijkse lichamelijke activiteiten (ook op de dagen dat u vast) van minimaal 30 minuten, lopen of fietsen, waarbij het de bedoeling is het energieverbruik te verhogen van 150 tot 250 calorieën.

 

Gewichtafname gaat niet snel, rond de 4 kg na 3 maanden.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diététicienne le 12/04/2014 - 11h36 et mis à jour par Paule Neyrat, diététicienne le 05/08/2015 - 09h54
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
5:2 dieet: zoveelste charlatanerie of duurzame afslankmethode? Gepubliceerd op 14/01/2014 - 10h45

Het Vastendieet , ook bekend als het 5:2 dieet , maakt in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten al maanden furore. Nu verovert het ook onze contreien. Het werkt als volgt: u mag 5 dagen onbeperkt eten en 2 dagen moet u de broeksriem aantrekken.

Alkaline Diet, het dieet van de celebrity’s! Geüpdatet op 18/09/2013 - 11h33

Momenteel is het 'Alkaline diet ' erg in de mode. Het wordt vurig verdedigd en gepromoot door heel wat vrouwelijke stars, de slanke Victoria Beckham op kop. Zij heeft de voordelen ervan zelfs aan haar volgers getwitterd (en dat zijn er intussen bijna...

Meer artikels