• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

2008, het jaar van de aardappel

2008, het jaar van de aardappelDe Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot Internationaal jaar van de aardappel. Dat gebeurde op vraag van de wereldvoedselorganisatie FAO (Food and Agriculture Organisation) die de aardappel erkent als basisvoedsel voor de wereldbevolking. Een unieke kans om enkele (uitstekende) recepten voor te stellen!

Slaatje van aardappelen en mosselen

Voor 4 personen
Ingrediënten
800 gram aardappelen
1 ui
1 kilo mosselen
1 takje tijm
1 dl droge witte wijn
1 eetlepel ciderazijn
3 teentjes look
2 eierdooiers
2 eetlepels olijfolie
zout
versgemalen peper

Bereiding
Was de aardappelen en kook ze gaar in de pel.
Pel de ui en versnipper hem heel fijn.
Maak de mosselen schoon. Doe ze in een kookpan, voeg de wijn en de tijm toe en kook ze op een hoog vuur tot ze opengaan. Schud regelmatig.
Haal de mosselen uit de schelp en hou ze warm.
Filter het kookvocht in een puntzeef of in een dunne zeefdoek. Giet het vocht in een kom en doe de azijn erbij. Zet weg.
Pel de teentjes look en stamp ze fijn. Vermeng ze met de eierdooiers, de olijfolie en het apart gehouden mosselvocht. Breng op smaak met zout en peper.
Warm deze saus heel langzaam op en hou ze warm. Ze mag vooral niet koken.
Haal de warme aardappelen uit hun schil. Snij ze in schijfjes.
Werk ze onder de ui en de mosselen.


Varkensgebraad met twee soorten appel

Voor 4 personen
Ingrediënten
1 varkensgebraad van 800 gram
1 eetlepel olijfolie
0,5 dl witte wijn
2 takjes salie
appelen (golden)
400 gram aardappelen (ratte)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C (gasstand 7).
Vet een ovenschotel in.
Schuif de salieblaadjes onder de speklaag van het varkensgebraad. Leg het in de schotel en giet er de wijn bij.
Snij de golden in vieren, verwijder het klokhuis, maar schil de appelen niet. Schik ze in de schotel rond het gebraad.
Schil de aardappelen, snij ze in tweeën of vieren, al naargelang hun grootte, en verdeel ze ook over de schotel.
Breng op smaak met zout en peper. Zet de schotel 50 minuten tot 1 uur in de oven.
Overgiet geregeld met het braadvocht. Doe er eventueel wat extra water bij. Bedek aan het eind van de baktijd met een vel aluminiumpapier.

Artikel gepubliceerd door op 29/01/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating