2 kilo minder dankzij acupunctuur?

Gepubliceerd door Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00
-A +A

Wenst u dat uw zomerjurkje nog mooi past zonder dat u (al te veel) de buikriem moet aanhalen, dan hebt u nog enkele maanden de tijd om het vermagerend effect van acupunctuur te testen!

Kan acupunctuur u helpen in de strijd tegen overgewicht?


Acupunctuur, de geneeswijze die de energiestromen in het lichaam met dunne naalden beïnvloedt, zou o.a. de eetlust kunnen verminderen en helpen om de frustraties die bij een dieet horen, beter te verdragen. Dat is althans wat talrijke beoefenaars van deze alternatieve therapie beloven. Hoewel ze in onze contreien deel uitmaakt van de meest erkende therapieën, is acupunctuur bij artsen en wetenschappers nog altijd zeer omstreden.

Tussen 1,5 en 2 kilo minder


Om er meer over te vernemen, heeft een team wetenschappers 31 wetenschappelijke studies, gewijd aan de vermagerende eigenschappen van acupunctuur, onder de loep genomen. Hun besluit? Vergeleken met meer conventionele behandelingen (hypocalorisch dieet, eetlustremmers…), kon met acupunctuur een bijkomend gewichtsverlies van bijna 2 kilo bereikt worden. In vergelijking met een placebo, toonden de dunne naalden eveneens hun doeltreffendheid: 1,560 kilo minder op de weegschaal!

Gepubliceerd door Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00 Cho SH et coll., International Journal of Obesity, januari 2009
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Migraine en acupunctuur: placebo-effect? Geüpdatet op 23/08/2005 - 00h00

Is acupunctuur doeltreffend bij de behandeling van hoofdpijn? De resultaten van een Duitse studie reiken elementen aan om op deze vraag te antwoorden: ja, maar niet meer dan een placebo.

Lagerugpijn en acupunctuur: doeltreffendheid betwist Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Klassieke behandelingen zijn niet altijd voldoende om lagerugpijn doeltreffend te verlichten. Dat maakt dat veel patiënten hun heil zoeken in alternatieve therapieën, zoals acupunctuur. Een nieuw onderzoek stelt een stand van zaken op van deze eeuwen...

Meer artikels