• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Commentaren (0)

1ste maand van de zwangerschap: eerste ingrijpende veranderingen

1ste maand van de zwangerschap: eerste ingrijpende veranderingenDe zwangerschap is het allermooiste avontuur van het leven. De aankondiging van een zwangerschap is een heel intens moment: het is zover: binnen negen maanden bent u mama! Wat zijn de grote stappen van de eerste maand? Zwangerschapstest, bloedtest ter bevestiging, eerste bezoek bij de arts en eerste symptomen.

De zwangerschapstest

De tests, die zonder voorschrift bij de apotheek te koop zijn, zijn gebaseerd op de opsporing van een hormoon - humaan chorion gonadotropine (HCG) - dat enkel bij de zwangere vrouwen aanwezig is. Het wordt vanaf het allereerste begin van de embryo-ontwikkeling uitgescheiden en vormt de basis voor de placenta. Aangezien het HCG-gehalte in de eerste zes weken van de zwangerschap progressief stijgt, is het belangrijk minstens een tiental dagen na de vruchtbare periode een test te doen, dat is twee of drie dagen na de normale datum van de maandstonden. Goed om weten: het reagens van de test moet onder de urinestroom worden gehouden. Enkele minuten (5 tot 30 minuten) later komt een gekleurde stip of strook (naargelang het type test) tevoorschijn die het resultaat aangeeft.

Bevestiging van de zwangerschap: de bloedtest

Opgelet, een positieve test biedt geen absolute zekerheid van een zwangerschap. Men moet deze dus bevestigen met een bloedtest op HCG in het laboratorium. Deze test wordt op voorschrift door de sociale zekerheid terugbetaald en kan de hoeveelheid van het hormoon precies bepalen.

Artikel gepubliceerd door op 14/03/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten