• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

15 jaar roken verhoogt uw risico op borstkanker met 34%

Artikel gepubliceerd door op 10/06/2011

Bronnen: 47e jaarvergadering van de American Society of Clinical Oncology,


15 jaar roken verhoogt uw risico op borstkanker met 34%

Naar aanleiding van haar 47e congres stelde de ASCO (American Society of Clinical Oncology) de nieuwste therapeutische ontwikkelingen voor in het gebied van kanker en ook de vorderingen op het vlak van preventie. Eens te meer werd de aandacht gevestigd op roken, vooral dan in verband met borstkanker.

Roken, een belangrijke risicofactor voor borstkanker

Roken is een belangrijke risicofactor voor borstkanker, zeker voor vrouwen die voor deze kanker vatbaar zijn. Dat is het geval voor vrouwen boven de 60  of met persoonlijke of familiale antecedenten (gevallen van borstkanker in de familie).

In een van de voorgestelde studies werden meer dan 10.000 vrouwen gevolgd. De resultaten liegen er niet om: wie 15 jaar rookt, loopt 34%  meer kans om borstkanker te krijgen. Het kankerverwekkend potentieel van tabak is dus erg zorgwekkend. Antirookcampagnes gericht op vrouwen zijn dus meer dan gerechtvaardigd.

 

Factoren die bescherming bieden tegen borstkanker

Maar vrouwen kunnen zelf ook iets doen om borstkanker te voorkomen. In de eerste plaats door meer te bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging (minstens 30 minuten per dag stevig doorstappen ) is een belangrijke beschermende factor. Ook belangrijk zijn de voeding (meer fruit en groenten eten, het gebruik van transvetzuren en van alcohol beperken), bestrijden van overgewicht en borstscreening (gepersonaliseerd of algemeen onderzoek).

Kortom:  elke vrouw kan haar risico op borstkanker verkleinen!

Artikel gepubliceerd door op 10/06/2011

Bronnen: 47e jaarvergadering van de American Society of Clinical Oncology,

Vindt u het artikel interessant?